Palestínčania hrozia Izraelu medzinárodnou žalobou pre nové osady

Palestínčania v stredu Izraelu pohrozili podaním série medzinárodných žalôb, ak bude židovský štát pokračovať v rozširovaní osád na okupovaných územiach.

21.08.2013 17:36
Palestína, osady, Izrael Foto:
Jednou z protizákonne postavených židovských osád na západnom palestínskom brehu rieky Jordán je aj Modi´in Illit.
debata (4)

V prípade, že Izrael plán splní, môže to údajne ohroziť aj prebiehajúce mierové rokovania. Tie obe znepriatelené strany obnovili po troch rokoch najmä pod tlakom Spojených štátov.

„Nie sú to len bodky na mape,“ uviedla členka predsedníctva Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Hanan Ašravíová. Skutočným cieľom budovania osád je podľa nej „zabránenie vzniku palestínskeho štátu“. „Ak Izrael uskutoční tieto plány… budeme nútení obrátiť sa na medzinárodné justičné orgány,“ dodala. Reagovala tak na najnovšie plány izraelskej vlády, ktorá už odobrila vybudovanie viac ako 2000 nových obydlí na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.

Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou po troch rokoch obnovili minulú stredu. Palestínčania a Izraelčania sa ešte v júli dohodli na naštartovaní vzájomných rozhovorov s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. Jedným z najspornejších bodov pritom stále zostávajú presné hranice budúceho palestínskeho štátu a citlivá otázka židovských osád. Problém je stále aj budúci štatút Jeruzalema, kde chcú mať hlavné mesto tak Palestínčania, ako aj Izraelčania. Židovský štát tesne pred rokovaniami v rámci „gesta dobrej vôle“ prepustil 26 palestínskych väzňov. Rokovania však zatieňuje oznámenie Izraela o vybudovaní ďalších židovských osád na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovské osady #Palestína