Únia zastavila vývoz zbraní do Egypta

Ministri zahraničia EÚ sa v stredu na mimoriadnom rokovaní dohodli na zastavení predaja zbraní a vojenských a bezpečnostných zariadení do Egypta.

21.08.2013 18:30
Egypt, nepokoje Foto: ,
Násilie v Egypte si za posledný týždeň vyžiadalo už skoro 1000 mŕtvych.
debata (2)

Reagovali tak na pokračujúce násilie, ktoré si za posledný týždeň vyžiadalo už skoro 1000 mŕtvych. Ako informovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová, únia zváži aj možnosť obmedzenia ekonomickej pomoci, no tým, ktorí ju potrebujú, ju však nezastavia. Ministri tiež v spoločnom vyhlásení odsúdili násilie a konštatovali, že nedávne zásahy bezpečnostných síl boli neprimerané. Všetky strany v Egypte zároveň vyzvali na zastavenie násilia a hľadanie politického riešenia súčasnej situácie.

„Musíme ostro odsúdiť násilie. Je veľmi dôležité, aby Európa prehovorila,“ povedal ešte pred stretnutím švédsky minister zahraničia Carl Bildt. Jeho nemecký kolega Guido Westerwelle dodal, že EÚ musí Egyptu vyslať jasný a silný odkaz. Šéfka európskej diplomacie, ktorá je v kontakte so súčasnými aj bývalými egyptskými predstaviteľmi, v tejto súvislosti vyjadrila znepokojenie nad rozsahom násilia. Ashtonová v poslednej dobe už dvakrát navštívila Egypt a stretla sa aj so zosadeným prezidentom Muhammadom Mursím. Pred stredajším stretnutím zdôraznila, že „je pripravená vrátiť sa do Egypta, ak si to budú priať“.

Medzinárodná pomoc pre Egypt na roky 2012–2013 predstavuje päť miliárd eur, z toho 800 miliónov eur je od Európskej únie. Zatiaľ únia vyplatila Egyptu len 16 miliónov eur, pričom zvyšok ešte v roku 2011 podmienila politickým vývojom. Vojenská pomoc predstavuje 140 miliónov eur ročne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Egypt #zbrane #Ashtonová