Ruské médiá prijali s nevôľou správu o ružovom pomníku v Sofii

So značnou nevôľou prijali ruské médiá informáciu o ružovom nátere sofijského pamätníka Červenej armády.

22.08.2013 07:58
pamätník, Sofia Foto: ,
Pamätník v Sofii premaľovali v stredu naružovo.
debata (2)

Pomník, ktorý podobný osud v minulosti stihol už niekoľkokrát, podľa ruskej tlače zafarbila „skupina nepriateľov sovietskych pamätníkov“. Podľa jej člena Iva Indžijeva sa umelci inšpirovali pražským ružovým tankom českého kolegu Davida Černého.

Ružovo natreté súsošie opatrené nápisom „Bulharsko sa ospravedlňuje“ malo pripomenúť stredajšie 45. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa z roku 1968. Bulharsko sa k nej údajne ako prvé prihlásilo a ako posledné sa za ňu ospravedlnilo.

Ruská agentúra Baltfinfo označila sofijský happening za vandalský útok, podľa serveru News.ru ide o urážku padlých sovietskych hrdinov. „Objavujú sa návrhy pamätník pred podobnými útokmi ohradiť, ale odpoveď je vždy rovnaká – je to moc drahé,“ píše server. Ruské médiá zhodne zaznamenali, že okolo pomníka sú rozmiestnené videokamery, a tak zrejme polícia „vandalov a chuligánov“ čoskoro dolapí.

Pomník sovietskych vojakov nemá v Sofii ľahký osud. Pred dvoma rokmi boli vyobrazení bojovníci premaľovaní na hrdinov amerických kreslených filmov, sovietska vlajka v rukách jedného z bojovníkov bola prefarbená na americkú.

Po odsúdení členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, neznáme osoby navliekli na hlavy vojakov kukly, v ktorých svoju „punkovú modlitbu“ v moskovskom kostole ruské rockerky spievali. Tento rok v zime bol pomník premaľovaný do farieb bulharskej štátnej vlajky. Pamätník v Sofii podľa ruských médií teraz stráži bulharská polícia. Aktivisti ľavicových organizácií sa vraj „ako obyčajne“ zapojili do jeho čistenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Pomník #Českolovensko #Sofia