Španielska 'reštaurátorka' fresky Krista je po roku slávna

Presne pred rokom sa 82-ročná španielska dôchodkyňa dostala do médií celého sveta, keď sa odvážne chopila štetca a pokúsila sa amatérsky reštaurovať fresku Ježiša Krista v miestnom kostole.

22.08.2013 09:06
freska, Španielsko Foto:
Španielska dôchodkyňa sa dostala o médií celého sveta, keď sa pokúsila amatérsky reštaurovať fresku Krista v miestnom kostole.
debata (3)

Vtedy jej nevydarený pokus vyniesol hanbu. Teraz sa ale situácia obrátila a vysmievaná freska jej začne zarábať peniaze za celosvetový predaj obrázku, na ktorom Kristus vyzerá tak trochu inak. Píše o tom agentúra AFP.

Obeťou Cecilie Giménezovej sa stala maľba Ecce Homo (Hľa človek) od Eliasa Garcíu Martíneza, ktorá bola viac než 100 rokov pýchou kostola v mestečku Borja neďaleko Zaragozy. Výsledok jej amatérskej reštaurátorskej snahy bol taký príšerný, že sa stal okamžite internetovým hitom a v mnohých úpravách a mutáciách začal kolovať po celom svete.

Jeho sláva sa tiež postarala o zvýšenú návštevnosť kostola, do ktorého len za uplynulý rok prišlo 57-tisíc ľudí, aby sa s umeleckou katastrofou vyfotografovali. To priviedlo kostolnú nadáciu, ktorú prevádzkuje miestna radnica, k nápadu účtovať jedno euro za každého návštevníka. Z výťažku sa bude udržiavať freska a financovať charitatívne práce.

Avšak, oveľa väčšie peniaze by mali začať prúdiť z predaja práv na použitie obrázku na čokoľvek: od fliaš vína, cez kávové šálky až po tričká. Na základe dohody, ktorú s nadáciou podpísala v stredu, bude pani Giménezová dostávať 49 percent zo zisku. Staršej umelkyni sa už sa dnes nikto neposmieva, povedal AFP jej právny zástupca Antonio Val-Carreres.

Peniaze z fresky nechce pre seba

Pred časom mala v mestečku Borja veľmi úspešnú výstavu vlastných obrazov a navyše peniaze získané zo svojej verzie Krista nechce pre seba, uviedol. „Všetky pôjdu na charitu,“ dodal s tým, že o využití obrázku už prejavilo záujem niekoľko medzinárodných spoločností. O ktoré ide, odmietol spresniť, aby neohrozil možnú dohodu.

Pre dámu, ktorá si pred rokom vyslúžila titul „najhoršia reštaurátorka na svete“, je to dramatický zvrat v udalostiach. „Zdá sa, že teraz sú všetci spokojní,“ povedala miestnemu periodiku Heraldo de Aragon. Ale nie je to celkom pravda. Potomkovia autora pôvodnej fresky sú rozčúlení, že sa kostol nesnaží dielo vrátiť do pôvodnej podoby. To je ale podľa odborníkov prakticky nemožné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #freska #Giménezová