Svet žiada vyšetrenie údajného chemického útoku v Sýrii

Najmä západné štáty požadujú dôkladné vyšetrenie údajného veľkého útoku sýrskych vládnych síl, ktoré podľa obvinenia opozície v stredu v okolí Damasku nasadili chemické látky.

22.08.2013 10:20 , aktualizované: 21:43
debata (19)

Útok si podľa sýrskych odporcov režimu vyžiadal až 1700 obetí. Odborníci tvrdenie opozície zatiaľ nedokážu potvrdiť, režim prezidenta Bašára Asada obvinenia z použitia chemických látok rezolútne odmietol a označil ho za výmysel. Okolnosti útoku ani počet údajných obetí nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Francúzsko kvôli udalostiam pohrozilo silovou reakciou. K rýchlemu vyšetreniu útoku vyzvalo Nemecko, Turecko hovorí o prekročení akýchkoľvek medzí. Izrael o tom, že v konflikte boli použité chemické zbrane, nepochybuje. Británia chce vec tiež vyšetriť, ale presadzuje politické riešenie.

USA nemôžu v danom okamihu s definitívnou platnosťou potvrdiť, že pri údajnom plynovom útoku pri Damasku boli použité chemické zbrane. Novinárom to povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Jennifer Psakiová. Prezident Barack Obama podľa nej nariadil spravodajským službám, aby rýchlo zhromaždili informácie, ktoré by pomohli obvinenia vznesené sýrskou opozíciou overiť.

V stredu opozičné zdroje hovorili o 1300 obetiach údajného chemického útoku, vo štvrtok hovorca opozície Chálid Sálih povedal, že sa ďalšie telá našli v damasskom predmestí Zamalka. „Sú tam domy plné mŕtvych ľudí,“ povedal.

O vysokom počte obetí hovoria aj zástupcovia Sýrskej slobodnej armády (FSA), ktorá bojuje proti režimu. FSA vraj zdokumentovala po stredajšom útoku 1729 mŕtvych a asi 6000 ľudí vraj trpelo dýchacími problémami.

Opozícia chce, aby miesto okamžite preverili inšpektori OSN, ktorých dvadsaťčlenný tím je v Sýrii od nedele. Dostal však povolenie len na vyšetrenie incidentov z predchádzajúcich mesiacov a kvôli zlej bezpečnostnej situácii v krajine ešte nezačal pracovať.

Na tom, že je potrebné incident v okolí Damasku objasniť, sa v stredu večer na mimoriadnom zasadnutí zhodla Bezpečnostná rada OSN. O formálne vyšetrenie ale kvôli obštrukciám Ruska a Číny nepožiadala.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun oficiálne požiadal sýrsku vládu, aby „bezodkladne“ dovolila inšpektorom OSN vyšetriť údajný chemický útok a umožnila im prístup na príslušné miesto pri Damasku. Zároveň vyslala do Sýrie podporiť túto požiadavku vysokú predstaviteľku OSN pre odzbrojenie Angelu Kaneovú, ktorá už minulý mesiac prejednávala v Sýrii podmienky inšpekcií tímu OSN.

K okamžitému vyšetreniu incidentu pri Damasku vyzvala tiež vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius povedal, že keď BR OSN nie je schopná rozhodnúť, je potrebné to urobiť „iným spôsobom“, čo ale nerozviedol. Ak sa ukáže, že išlo o masaker spáchaný chemickými zbraňami, bude Francúzsko požadovať silovú reakciu, vyhlásil Fabius. Vyslanie vojakov do Sýrie ale vylúčil.

Šéf sýrskej opozičnej koalície Ahmad Džarba mu vraj v telefonáte jednoznačne potvrdil použitie chemických zbraní na damasskom predmestí. A ak sa tak stalo, potom podľa Fabiusa pochádzali od (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada, pretože opozícia nemá prostriedky na dopravu plynov, ktorá je možná jedine lietadlom.

Irán naopak vylúčil, že by za údajným chemickým útokom pri Damasku mohla stať sýrska vláda. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf ho pripísal teroristom.

Izrael je presvedčený, že sýrsky režim chemické zbrane v stredu použil. Vychádzame z informácií izraelskej tajnej služby, povedal v rozhlase minister pre strategické záležitosti Juval Steinitz. Zároveň kritizoval vyčkávací postoj Západu voči sýrskemu konfliktu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #chemický útok