Vo Fukušime namerali zvýšenú radiáciu

Japonská spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco), ktorá prevádzkuje jadrovú elektráreň Fukušima, vo štvrtok oznámila, že v blízkosti skladovacích nádrží, ktoré obsahujú vysoko rádioaktívnu vodu, objavila nové miesta s vysokou radiáciou.

22.08.2013 14:43
Fukušima, Japonsko Foto: ,
Japonská vláda odhaduje, že zo zničenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 uniká denne do mora 300 ton rádioaktívnej vody.
debata

Podľa agentúry Reuters by to mohlo znamenať, že v areáli došlo k ďalšiemu úniku kontaminovanej vody. Tepco to ale priamo nepotvrdilo.

Únik 300 ton rádioaktívnej vody oznámila japonská spoločnosť v utorok a zároveň informovala, že ide o zatiaľ najväčší únik z niektorej zo stoviek skladovacích nádrží elektrárne. Zatiaľ vraj nevie, ako a kadiaľ voda vytiekla, má ale podozrenie, že sa tak stalo cez ventil vedúci do odtokového koryta okolo nádrže. Uniknutá voda sa vsiakla do pôdy.

Keď pracovníci firmy únik preverovali, zistili, že aj pri dne dvoch ďalších nádrží v inej časti elektrárne je radiácia veľmi vysoká. Namerali rádioaktivitu 100, respektíve 70 millisievertov za hodinu. V prírode sa pritom hodnota prirodzenej radiácie pohybuje okolo dvoch millisievertov za rok. Aj keď v blízkosti neboli objavené žiadne kaluže a hladina v nádržiach sa údajne tiež nezmenila, možnosť, že voda odtiaľto unikla, sa nedá vylúčiť, povedal k novým zisteniam hovorca spoločnosti Tepco.

Podľa experta na jadrovú energetiku Mycleho Schneidera uniká z Fukušimy oveľa viac vody, ako sa tvrdí. Pre uskladnenie vody bolo podľa neho vybudovaných približne 1 000 nádrží, tie sú ale už z 85 percent plné a každý deň do nich pribúda ďalších 400 ton vody. „To množstvo vody je absolútne gigantické,“ uviedol pre BBC Schneider, ktorý v minulosti radil aj francúzskej a nemeckej vláde.

„Ešte horšie však je, že k únikom nedochádza len z nádrží, ale aj z pivničných priestorov, z rôznych prasklín. To sa ani nedá zmerať,“ dodal Schneider. Fukušimská elektráreň po mohutnom zemetrasení a následnom cunami z roku 2011 utrpela niekoľko menších únikov zo štyroch nádrží. Provizórne nádrže, z ktorých voda unikala, majú gumové švy a ich životnosť odhadujú na päť rokov. Tepco v utorok uviedla, že teraz pripravuje inštaláciu zváraných nádrží, ktoré by mali byť voči vode odolnejšie.

Obrovské množstvo rádioaktívnej vody patrí medzi najpálčivejšie problémy, s ktorými sa experti pri likvidácii následkov katastrofy v elektrárni stretávajú. Proces sanácie by mal trvať desaťročia.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Fukušima #radiácia