Vojak Bales priznal drogy a alkohol pri vražde 16 Afgancov

Americký vojak, ktorý minulý rok zastrelil v Afganistane 16 civilistov, sa vo štvrtok za svoje konanie ospravedlnil a priznal konzumáciu alkoholu a drog.

23.08.2013 07:20
Robert Bales, vojak, Afganistan Foto:
Americký vojak Robert Bales (vľavo).
debata (12)

Seržant Robert Bales počas výpovede pred vojenským súdom zároveň označil svoje konanie za zbabelosť. Vojak, ktorému pôvodne hrozil trest smrti, vyjadril ľútosť nad tým, čo spravil, a taktiež túžbu vrátiť čas.

Prokuratúra však napadla jeho úprimnosť, keď súdu pustila zvukovú nahrávku rozhovoru medzi ním a jeho ženou. Manželia sa na nahrávke vysmievajú zo vznesených obvinení. Seržantovi Robertovi Balesovi pritom hrozí doživotie, no už nie trest smrti. Ten pôvodne v decembri navrhla prokuratúra po preskúmaní dôkazov a okolností jeho vyčíňania, Bales sa priznaním viny v júli najvyššiemu trestu vyhol. Podľa obhajoby bol navyše výňatok z telefonátu vytrhnutý z kontextu. O osude 40-ročného otca dvoch detí by sa malo rozhodnúť tento týždeň. Predchádzalo tomu aj výpoveď deviatich očitých svedkov masakry a pozostalých.

Seržant, ktorý sa zúčastnil na štyroch amerických vojenských misiách v zahraničí, svojvoľne opustil základňu na juhu Afganistanu a v dvoch dedinách zastrelil 16 civilistov, prevažne ženy a deti. Bales si podľa vlastných slov na svoj čin nepamätá, údajne bol pod vplyvom alkoholu a drog. Jeho právnik dúfa, že vojak by sa mohol dostať na slobodu po odpykaní si 10 rokov vo väzení. Predpokladá sa však, že za mrežami pobudne minimálne 20 rokov. USA medzitým odškodnili obete jeho vyčíňania celkovou sumou milión dolárov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #väzenie #USA #súd #alkohol #ľútosť #Robert Bales