Obama: Svet musí zistiť viac o chemickom útoku v Sýrii

Svet sa podľa Baracka Obamu musí dozvedieť viac o údajnom chemickom útoku v Sýrii, pri ktorom v stredu podľa sýrskej opozície zahynuli stovky ľudí.

23.08.2013 13:04 , aktualizované: 13:35
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (5)

Americký prezident to v piatok povedal v rozhovore pre televíziu CNN. Sýrska vláda by podľa neho mala umožniť plné vyšetrenie incidentu. „Podľa toho, čo sme videli, ide o veľkú vec, o vážne obavy,“ konštatoval šéf Bieleho domu. „Predstavy, že Spojené štáty nejako môžu tento zložitý sektársky problém vnútri Sýrie vyriešiť, sú ale občas prehnané,“ dodal.

Ak v Sýrii skutočne boli vo veľkom rozsahu nasadené chemické zbrane, je to podľa Obamu nepochybne problém. Vzhľadom na doterajšie skúsenosti s režimom prezidenta Bašára al-Asada navyše nemožno očakávať, že by sýrska vláda akokoľvek spolupracovala.

Spojené štáty sa musia presvedčiť, či poslednej udalosti v Sýrii neznamenajú prekročenie „červenej čiary“, upozornil Obama. Na predmestí Damasku v stredu podľa sýrskej opozície nasadil režim chemickú muníciu, ktorá pripravila o život až 1 700 ľudí. Z nezávislých zdrojov tieto informácie nie je možné potvrdiť.

Opoziční aktivisti oznámili, že z mŕtvych tiel odobrali vzorky vlasov, tkaniva a krvi a snažia sa ich odovzdať inšpektorom OSN. Tí nedávno do Sýrie prišli prešetriť skoršie informácie o nasadení chemických zbraní. Na dôkladné a nezávislé prešetrenie najnovšieho incidentu vyzvala Bezpečnostná rada OSN, západné štáty aj Rusko a Čína. Žiadajú bojujúce strany, aby inšpektorom OSN umožnili prístup na miesto údajného útoku a nebránili vyšetrovaniu.

Rusko podporilo výzvy OSN na vyšetrenie chemického útoku

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo na nezávislé vyšetrenie údajného chemického útoku v Sýrii expertmi OSN. V stanovisku zverejnenom v piatok uviedlo, že minister Sergej Lavrov a jeho americký kolega John Kerry vo štvrtok telefonicky prediskutovali situáciu a zhodli sa na tom, že vyšetrenie je v ich „spoločnom záujme“.

V stanovisku sa tiež píše, že Rusko vyzvalo vládu prezidenta Baššára al-Asada, aby s expertmi spolupracovala, otázna však ostáva ochota opozície, „ktorá musí zaistiť bezpečný prístup misii na miesto incidentu“. Rusko je kľúčovým spojencom al-Asada na medzinárodnej scé­ne.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #al-Asad #Lavrov