Zeman oficiálne potvrdil, že voľby budú na konci októbra

Špičky českých politických strán rokovali na Pražskom hrade s prezidentom Milošom Zemanom o rozpustení snemovne a termíne predčasných volieb. Ten popoludní oficiálne potvrdil, že sa uskutočnia v závere októbra.

23.08.2013 14:09 , aktualizované: 17:06
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman
debata (6)

Zeman sa rozhodol rozpustiť dolnú komoru v stredu 28. augusta. Októbrovým dátumom volieb chce podporiť využitie 60-dňovej lehoty na predvolebné kampane politických strán. Úspešná volebná kampaň má podľa neho „svoje jadro“ najmä v „kontaktnej kampani“, teda v osobnom stretávaní sa s voličmi. „Skracovať túto dobu určite nemienim,“ dodal.

Na termíne konania volieb sa dohodol s premiérom v demisii Jiřím Rusnokom, ktorý tento dátum potvrdil svojím podpisom už vo štvrtok. Povolebná koalícia sociálnych demokratov a konzervatívnej TOP 09 by podľa Zemana bola „zradou na voličoch“. V takom prípade by vraj nevymenoval do funkcie premiéra ani jedného z predstaviteľov týchto strán.

Podľa šéfa socialistov Bohuslava Sobotku sa lídri strán na stretnutí s prezidentom zhodli na tom, že ľudia pôjdu k urnám 25. a 26. októbra, čo je dátum, ktorý Zeman už skôr avizoval. Politici sa následne dohodli aj na prvej schôdzi novej snemovne. Prezident ju zvolá na 26. november. Informuje o tom portál Českej televízie.

„Prezident republiky nám potvrdil, že pripravuje rozhodnutie o rozpustení Poslaneckej snemovne, ktoré vedie k tomu, že voľby budú na konci októbra, teda v piatok 25. a v sobotu 26. októbra,“ prezradil predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Okrem neho sa na stretnutí zúčastnili úradujúci šéf ODS Martin Kuba, predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jeho náprotivok z Vecí verejných Vít Bárta, ale aj predseda KSČM Vojtěch Filip.

„Nám všetko vyhovuje. Bola to taká príjemná konverzácia. Nič nové som sa nedozvedel a nič dramatické sa tu nedialo,“ podotkol líder konzervatívcov Schwarzenberg. Podľa Víta Bártu (VV) došlo „k jednoznačnému schváleniu poriadku nielen k predčasným voľbám, ale aj k štartu novej poslaneckej snemovne“. „Zhoda a konsenzus bol absolútny," dodal.

Strany rozbehli práce na kampani

Pre politické strany je termín volieb dôležitý pre kampaň, na ktorú im chce Miloš Zeman dopriať čas a tiež pre zostavovanie kandidátok. V prípade volieb na konci októbra ich strany budú musieť zostaviť a odovzdať najneskôr 17. septembra, teda 38 dní pred voľbami.

Poslanci rozpustenie dolnej komory odhlasovali v utorok, rozhodnutie musí ešte podpísať prezident. Bez ohľadu na to sú prípravy na predčasné hlasovanie v plnom prúde. KSČM schválila kandidátky a program, ČSSD spustila transparentný účet. „Usilujeme sa o to, aby sa voľby uskutočnili čo najskôr, teda pokiaľ možno ešte v októbri,“ dodal Sobotka. S tým súhlasí aj bývalý minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09). „My sme chceli termín vypísania volieb ešte v októbri, aby bolo čo najmenšie riziko rozpočtového provizória roka 2014,“ konštatoval.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #voľby #Česko