Atentátnik zabil pri útoku v Bagdade 25 osôb

Najmenej 25 osôb zabil a ďalších 54 ľudí zranil samovražedný atentátnik, ktorý v piatok zaútočil v kaviarni v severnej časti Bagdadu. Oznámili to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na irackú políciu a zdravotníkov.

23.08.2013 22:19
debata (3)

Násilnosti si v Iraku od začiatku roka vyžiadali vyše 3 500 mŕtvych a prinútili ministerstvo vnútra otvorene označiť Irak za „vojnové bojisko“. Vládne bezpečnostné sily napriek pokračujúcim masívnym operáciám zatiaľ nezaznamenávajú výraznejší úspech v úsilí násilnosti zastaviť. Naposledy v utorok, pri niekoľkých útokoch v Iraku, zahynulo 26 osôb a desiatky ďalších sa zranilo.

Vláda premiéra Núrího Málikího pokračuje v deklarovanom odhodlaní ukončiť násilností v krajine. Napriek rozsiahlym operáciám ozbrojených síl, najväčším od stiahnutia amerických vojakov v roku 2011, sa to ale nedarí. Podľa niektorých analytikov preto, že nie sú odstránené korene problému.

Analytici, rovnako ako diplomati, pripisujú tohtoročnú vlnu násilia v Iraku, ktoré sú najhoršie od roku 2008, zatrpknutosti sunnitskej komunity v krajine. Tá sa cíti byť diskriminovaná šiitskými úradmi. To podľa nich prispelo k prílivu nových posíl do skupín sunnitských radikálov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výbuch #Bagdad