Česko už vzrušuje kampaň

Agresívne a negatívne. Takto zaútočia české politické strany na voličov.

24.08.2013 08:36
Zeman, Schwarzenberg Foto:
Prezidentský súboj Karel Schwarzenberg (vpravo) a Miloš Zeman sa prenesie aj do kampane pred parlamentnými voľbami.
debata

Predčasné voľby sa budú konať 25. a 26. októbra, ako potvrdil prezident Miloš Zeman. Dva mesiace pred hlasovaním politici rýchlo ladia taktiku, ktorou chcú prilákať voličov.

"Je to problém, ak by sme hovorili o nejakej premyslenej kampani, ktorá by mala nejaký začiatok a koniec. Česká politická scéna je však už takpovediac vzrušená dlhší čas. Väčšina strán vedie akúsi kampaň-nekampaň takmer neprestajne,“ vysvetľuje pre Pravdu Otto Eibl, odborník na politický marketing z Masarykovej univerzity v Brne.

Podľa experta opozícia dlhodobo vysielala odkazy voličom, že vláda jednoducho nepracuje a nie je kvalitná. "Nedávno sme mali tiež prezidentské voľby, kde sa vykryštalizoval konflikt medzi Milošom Zemanom a Karlom Schwarzenbergom. Zdá sa, že ten sa prenesie do prichádzajúcich volieb. Pravicové strany, najmä TOP 09, budú hovoriť o záchrane demokratického systému,“ hovorí Eibl. "Väčšina subjektov nie je schopná ponúkať nič pozitívne, len sa vymedziť voči iným,“ pripomína expert.

Na ľavej i pravej strane českého politického spektra vládne celkom tlačenica. Víťaz volieb je jasný. Bude ním ČSSD. Podľa včera zverejneného prieskumu agentúry Median sa k nej prikláňa 32 percent voličov. Na druhom mieste je s 15,5 percent KSČM. Zo strán, ktoré sa profilujú ako ľavicové, by sa do snemovne ešte s piatimi percentami dostala SPOZ-zemanovci.

"Ľavicové strany takmer nemusia robiť nič. Len pripomínať, že napravia pravicové zlo. Bude sa však líšiť intenzita ich rétoriky,“ hodnotí Eibl. "Po Česku už máme bilbordy SPOZ s heslami: Stop Kalouskovi a Zhabeme neoprávnene získaný majetok. Je to výrazne agresívne a negatívne. Zemanovci sa tak vymedzujú aj smerom k ČSSD. Čo sa týka komunistov, tí budú opakovať svoje ľavicové témy a hovoriť, aká bola pravicová vláda necitlivá.“

Napravo zase zvedú súboj TOP 09 a ODS. TOP-ka má podľa prieskumu Medianu podporu 15 percent, občianski demokrati 13,5 percenta. TOP 09 je však na voľby pripravená lepšie. Má už terč v podobe Zemana a ľavice a menej ju poznamenali škandály vlády Petra Nečasa. Na druhej strane je jej podpredseda Miroslav Kalousek pre voličov stelesnením všetkého zlého, čo pravicový kabinet predstavoval. ODS má však problém s tým, s akou témou do volieb pôjde, aby nekopírovala TOP-ku. Jej lídrom v kampani bude takmer určite Miroslava Němcová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #voľby #Česko