Maďarské deti už smú robiť deti

Začali spolu chodiť vlani na jar, ona mala trinásť, on štrnásť. Vzťah dvoch detí v západomaďarskom Zalaegerszegu nezostal bez následkov.

24.08.2013 08:42
debata (52)

Dievča oťarchavelo a keďže bolo ešte pod zákonom, lekár, ktorý to zistil, musel prípad nahlásiť polícii. Škandál v šesťdesiatti­sícovom župnom sídle vyústil v minulých dňoch do podania návrhu na vznesenie obžaloby zo spáchania trestného činu pohlavného zneužitia maloletej osoby.

Á. B., ako pod iniciály skryli médiá totožnosť dnes už pätnásťročného „zvodcu“, sa však trestu báť nemusí. V čase, keď si užíva prázdniny po skončení základnej školy, v Maďarsku nadobudli platnosť zmeny v Trestnom zákonníku. A podľa nich sex medzi tínedžermi vo veku od 12 do 18 rokov už nie je považovaný za pohlavné zneužitie. Na Slovensku je sex s deťmi do 15 rokov trestaný ako zneužívanie.

Zviesť dvanásť- či trinásťročné dieťa má v Maďarsku aj naďalej zostať pre plnoletých tabu. Dospelému páchateľovi tak ako dosiaľ za to hrozí jeden až päť rokov väzenia. A za pedofilný vzťah s dieťaťom, ktoré nemá ešte ani dvanásť rokov, trestná sadzba zostáva 5 až 10 rokov, pričom ani mladiství páchatelia od trestného stíhania nie sú oslobodení.

O dekriminalizácii tínedžerského sexu sa v Maďarsku vedú vášnivé polemiky. Jej obhajcovia tvrdia, že zákon sa len prispôsobuje životu. Deti vraj dnes pohlavne dospievajú oveľa skôr, ako pred štyrmi desaťročiami, keď sa zrodila doterajšia právna norma. Reprezentatívny prieskum medzi ôsmakmi ukázal, že dvadsať percent chlapcov a sedem percent dievčat už má svoju prvú sexuálnu skúsenosť za sebou, pričom medzi tými, čo už začali pohlavne aktívne žiť, je priemerný vek straty panictva 13,56 roka a panenstva 13,97 roka, informoval portál Index.

Samozrejme, sex s deťmi od 12 do 14 rokov je pre tínedžerov beztrestný len v prípade, keď s ním mladší partneri dobrovoľne súhlasia. A práve tu sa podľa kritikov novely skrýva jej slabý bod. „Zákon predpokladá, že dievčatá či chlapci vo veku dvanástich rokov sú už dostatočne zrelí, aby sa v takejto otázke rozhodli,“ pripomína expertka UNICEF pre detské práva Szilvia Gyurkóová. „Je to však veľký omyl,“ zdôrazňuje pre denník Népszabadság s tým, že prieskumy ukázali veľké medzery v pripravenosti tínedžerov na aktívny pohlavný život. „Nemajú často predstavu o možných dôsledkoch, sú ľahko ovplyvniteľní, mnohým chýba súdnosť,“ dodáva Gyurkóová.

Ani sexuologička Erika Erősová s novelou zákona nesúhlasí. „Dvanásť- až štrnásťročné deti ešte v žiadnom prípade nie sú duševne zrelé na pohlavný život. Preto nie je logické im – ako isté vyzvanie do tanca – odobriť sex, hoci i len s rovesníkmi,“ povedala pre Népszabadság. „Pravda,“ dodala, „regulovať sa to dá ani nie tak zákonom, ako skôr výchovou.“

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #deti #teenageri