Egypt otvoril prechod s Gazou, islamisti zvolávajú ďalšie protesty

Egypt v sobotu po štyroch dňoch otvoril hraničný priechod v Rafáhu s palestínskym pásmom Gazy.

24.08.2013 13:55
Egypt, nepokoje Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Informovala o tom agentúra Reuters. Moslimské bratstvo medzitým zvolalo svojich priaznivcov na ďalší protest proti zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Rafáh je jediným oficiálnym prechodom, ktorý Palestínčanom z Gazy umožňuje priamy vstup do Egypta. Jeho uzatvorenie, ku ktorému sa úrady odhodlali z bezpečnostných dôvodov, tak odrezalo tisíce Palestínčanov od spojenia s Egyptom, kam jazdia za štúdiom, lekárskym ošetrením či nákupmi.

Káhira obviňuje radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré pásmo riadi, že podporuje akcie Moslimského bratstva na Sinajskom polostrove. Prechod v Rafáhu má teraz fungovať len niekoľko hodín denne a prednosť dostanú ľudia hľadajúci v Egypte ošetrenie. Moslimské bratstvo v posledných dňoch utrpelo značné straty vo svojom čele. Bezpečnostné jednotky totiž zadržali niekoľkých jeho činiteľov. Islamisti ale aj tak organizujú ďalšie protesty, napísala DPA.

Na severe Sinajského polostrova zviedla armáda podľa svedkov krátky boj s islamskými radikálmi. Vojaci zabili štyroch rebelov a šesť ďalších zadržali, uviedla DPA s odvolaním sa na svedkov. Štátna televízia oznámila, že útočníci prepadli vojenské kontrolné stanovisko a že jeden vojak utrpel zranenia.

Piatkové protesty, ktoré zvyčajne prerastú v násilnosti s mnohými mŕtvymi, boli tento týždeň nezvyčajne pokojné. Väčšina káhirských mešít zostala uzavretá, mnohé protestné pochody zrušili a do mnohých sprievodov sa zapojili len desiatky, nanajvýš stovky ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Gaza #Rafáh