Klaus vážne premýšľa o návrate do českej politiky

Bývalý český prezident Václav Klaus vážne premýšľa o návrate na politickú scénu. "Situácia sa mi zdá beznádejná a ak by bola nejaká šanca do toho prehovoriť, tak by to možno stálo za to," povedal Klaus pre Českú televíziu.

24.08.2013 15:45
Klaus Foto: ,
Český exprezident Václav Klaus.
debata (20)

Zatiaľ však nie je podľa exprezidenta nič rozhodnuté. Pre prípadnú politickú spoluprácu so svojimi prívržencami by vraj muselo byť oveľa viac ľudí, než iba líderka euroskeptickej strany Suverenita Jana Bobošíková, alebo odídenec z ODS Boris Šťastný. „Musel by to byť prúd či rieka, do ktorej budú pritekať z najrôznejších strán rôzne potôčiky. Podmienka by bola, aby žiadny nebol nejako beznádejne chemicky zamorený,“ spresnil Klaus pre verejnoprávne médium s tým, že je smutný z toho, ako sa jeho bývalá strana vyvíja."

Zeman nie je konkurentom, tvrdí

Václav Klaus odmietol, že by počas jeho prípadného politického účinkovania súperil so súčasným prezidentom. "Ja teraz s Milošom Zemanom nebojujem, pretože on je prezident a v najbližšej dobe žiadne prezidentské voľby nebudú. Zeman nie je mojim konkurentom. Myslím, že niektoré politické strany, počnúc ODS, sa hlúpo štylizujú, že ony dnes bojujú so Zemanom. To je hlúposť. Mali bojovať pred rokom, dnes nie,“ myslí si.

Klausov dlhoročný spolupracovník Ladislav Jakl pred týždňom vyhlásil, že exprezident Česka návrat do politiky nechystá, mohol by ale podporiť nejakú „nádejnú silu“, ktorá by zodpovedala jeho ideám. Sám Klaus začiatkom augusta vyhlásil, že ďalší angažmán v ODS, alebo akékoľvek pôsobenie v tejto strane, neprichádza do úvahy. Podľa neho je v kríze a bez zmeny ľudí a ich správania sa s tým nedá nič robiť.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Klaus #Česko #ODS