Americká bezpečnostná agentúra riešila aj milostné vzťahy

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) pri svojej špionážnej činnosti občas sledovala i milostné vzťahy, čím porušovala pravidlá.

24.08.2013 16:19
NSA, Národná bezpečnostná agentúra, USA Foto: ,
Archívna snímka budovy Národnej bezpečnostnej agentúry.
debata (5)

Nerobila to síce často, ale mala pre tento druh sledovania aj vlastné označenie. Napísal to na svojich webových stránkach, s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje, denník Wall Street Journal. Súbor relevantných informácií bol v žargóne NSA označovaný ako LOVEINT, skratka od „love intelligence“, teda spravodajské informácie týkajúce sa milostných vzťahov. Zdroje uviedli, že práve tieto príklady predstavujú väčšinu prípadov úmyselného porušovania pravidiel ochrany súkromia agentov NSA.

Pravidlá sa porušovali aj pri sledovaní mimo USA. Terčom sledovania sa stávali manželské i nemanželské dvojice. Zamestnanci NSA, ktorí sa na sledovaní podieľali, boli však údajne v každom takomto prípade potrestaní, prípadne bol s nimi ukončený pracovný pomer. Na porušovanie regúl sa prichádzalo napríklad vďaka detektorom lži, ktoré sa používajú pri obnovovaní bezpečnostných previerok zamestnancov rozviedok.

NSA bola založená v roku 1952 ako agentúra pre ochranu americkej komunikačnej siete a na elektrotechnickú špionáž. Zaoberá sa elektronickým odpočúvaním a šifrovaním správ. V poslednom čase sa však stala terčom kritiky, keď na existenciu jeho globálneho špionážneho programu upozornil bývalý bezpečnostný technik Edward Snowden.

Cieľom NSA bolo sledovať obrovské objemy elektronickej pošty a telefonických hovorov. Denník Washington Post minulý týždeň s odvolaním sa na tajné dokumenty o internom audite NSA uviedol, že agentúra prekračovala každoročne v tisícoch prípadoch svoje právomoci a opakovane porušovala zákon o ochrane súkromia. Len v období medzi rokmi 2011 a 2012 sa podľa denníka dopustila 2 776 prípadov nezákonného zhromažďovania a skladovania informácií. NSA uistila, že išlo väčšinou o neúmyselné omyly a v uplynulom desaťročí ich bolo len „pár“ zámerných.

Šéfka výboru na kontrolu činnosti spravodajských služieb amerického Senátu Dianne Feinsteinová uviedla, že NSA jej výbor informoval o „izolovaných prípadoch“ takýchto porušení. V uplynulých desiatich rokoch sa údajne objavovali raz do roka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #NSA #USA #vzťahy