Lekári bez hraníc: V Sýrii došlo k chemickému útoku

Nezávislá humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu potvrdila, že v Sýrii skutočne prišlo k rozsiahlemu útoku chemickými zbraňami.

24.08.2013 18:48
Sýria, Dmask, výbuch, chemické zbrane, trhovisko Foto: ,
Napriek sýrskou opozíciou šírenej informácii o chemickom útoku vo východnej časti metropoly zaplnili aj vo štvrtok kupujúci priestory starého a populárneho trhoviska Hamadia v Damasku.
debata (40)

Sýrske nemocnice, ktoré MSF podporuje, ošetrili až 3 600 pacientov trpiacich „neurotoxickými symptómami“, z nich 355 zraneniam podľahlo. Pacientov prijali v troch nemocniciach v sýrskom hlavnom meste Damask ešte v stredu 21. augusta, čo je dátum údajného útoku, o ktorom informovali ako prví povstalci, informuje spravodajský portál britskej stanice BBC.

Zatiaľ však nie je jasné, kto stál za útokom. Západné mocnosti spoločne so sýrskymi povstalcami sú presvedčené, že chemické zbrane použila armáda lojálna prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Ten to ale rezolútne odmieta. Obvinenia z chemického útoku priamo v Sýrii preverujú aj inšpektori Organizácie Spojených národov (OSN). Povstalci tvrdia, že útoky si vyžiadali až 1 300 obetí.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Lekári bez hraníc (MSF)