Rádioaktívna voda z Fukušimy zrejme unikla aj do mora

Časť uniknutej rádioaktívnej vody z japonskej elektrárne Fukušima sa možno dostala do oceánu, oznámila spoločnosť Tepco, ktorá elektráreň prevádzkuje.

24.08.2013 20:37
Fukušima, Japonsko Foto: ,
Japonská vláda odhaduje, že zo zničenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 uniká denne do mora 300 ton rádioaktívnej vody.
debata

Rozsiahle úniky mohlo spôsobiť poškodenie skladovacích nádrží, ktoré boli v minulosti premiestnené, informovala o tom agentúra AFP. Únik 300 ton rádioaktívnej vody je podľa úradov najzávažnejším incidentom od havárie v marci 2011, kedy elektráreň po silnom zemetrasení zasiahla prívalová vlna cunami.

Únik oznámila spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco) v utorok a jeho príčiny stále prešetruje. Jedným z možných vysvetlení je podľa spoločnosti fakt, že nádrž, z ktorej voda unikla, bola v minulosti premiestňovaná pre čiastočný rozpad jej betónovej základnej dosky. Rovnako ako túto nádrž, Tepco nechala vyprázdniť ďalšie dve, ktoré za sebou majú podobné sťahovanie.

Väčšina vody z úniku sa údajne vsiakla do pôdy, Tepco však pripustila, že časť sa mohla dostať až do 500 metrov vzdialeného Tichého oceánu. Úrad pre dohľad nad jadrovou energiou uviedol, že unikajúca voda je natoľko kontaminovaná, že človek, ktorý by stál tesne pri nej hodinu, dostane päťnásobok povolenej ročnej dávky. Tej môžu byť vystavení pracovníci jadrových zariadení. Po desiatich hodinách v blízkosti by sa u ľudí vyvinula choroba z ožiarenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #rádioaktivita #Tepco