Proces s moslimským bratstvom odložili, Mubarak je pred súdom

Egyptský súd z bezpečnostných dôvodov odložil na 29. októbra začiatok procesu s predákmi Moslimského bratstva vrátane ich duchovného vodcu Muhammada Badího, ktorý mal pritom začať v nedeľu. Pred iný súd medzitým podľa agentúry AFP predstúpil exprezident Husní Mubarak, ktorého do justičného paláca prepravila helikoptéra.

25.08.2013 11:40
Mubarak Foto: ,
Od apríla 2011 väznený egyptský exprezident Husní Mubarak počas procesu na odvolacom súde v Káhire v apríli tohto roku.
debata

Súd oznámil, že predstavitelia Moslimského bratstva sa z bezpečnostných dôvodov nemohli zúčastniť na chystanom vypočutí, preto proces odkladajú na október. Islamisti, medzi ktorými je Badího zástupca Chajrát Satir a ďalší člen vedenia Rasad Baju, čelia obvineniu, že vyzývali na zabíjanie účastníkov demonštrácií proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu.

V samostatnom procese s exprezidentom Mubarakom sa súd zaoberá jeho spoluzodpovednosťou za smrť niekoľkých stoviek ľudí, ktorí zomreli pri armádou potlačenej demonštrácii proti vtedajšiemu režimu. Vlani bol v tejto kauze Mubarak odsúdený na doživotné väzenie, avšak odvolací súd nariadil obnovenie procesu a ten začal tento rok v máji.

Mubarak bol vo štvrtok po viac než dvoch rokoch prepustený z väzobnej väznice a v rámci domáceho väzenia sa zdržiava vo vojenskej nemocnici na okraji Káhiry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo #Mubarak