V Moskve zadržali 10 ľudí, ktorí si pripomenuli August '68

Ruská polícia zadržala v nedeľu desať ľudí, ktorí si prišli na Červené námestie v Moskve pripomenúť 45. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

25.08.2013 13:35 , aktualizované: 18:00
Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (143)

Medzi zadržanými je napríklad bratranec Vadima Deloneho, ktorý sa zúčastnil aj na proteste ôsmich ľudí presne pred 45 rokmi, informuje o tom Český rozhlas.

„Roztiahli sme plagát: „Za vašu i našu slobodu“. O niekoľko minút zareagovali (policajti), ale povedali sme im, že budeme stáť päť minút a potom odídeme. Nakoniec sme tam stáli naozaj dlhšie ako v roku 1968. Avšak, potom nás rovnako zadržali,“ povedala rozhlasu prekladateľka a bohemistka Nina Falkovská. V okamihu telefonátu bola údajne na moskovskej policajnej stanici.

Nedeľný incident vysielala v priamom prenose ruská nezávislá televízna stanica Dožď. Podľa jej reportérky policajti povolili aktivistom, aby niekoľko minút stáli so svojím veľkým transparentom, potom ich ale naložili do autobusu, ktorý ich odviezol na policajnú stanicu. Celý čas vraj pritom policajti skupinu s transparentom obklopovali, aby znemožnili pohľad okoloidúcim. Rovnako ako demonštrácia pred 45 rokmi, aj na terajšej akcii sa zúčastnila poetka a prekladateľka Natalija Gorbanevská. V nedeľu ju však polícia nezadržala.

Účastníci dostali predvolanie na súd na 29. augusta za porušovanie pravidiel verejného zhromažďovania. Podľa Falkovskej ale o žiadne verejné zhromaždenie nešlo. Očakáva sa, že súd sa niekoľkokrát odročí.

Schwarzenberg sa zatýkaniu nečuduje

Bývalého českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga zatknutie účastníkov spomienkovej akcie k Augustu '68 príliš neprekvapilo. Podľa neho sa ruský prezident Vladimir Putin vždy staval k ére Sovietskeho zväzu pochvalne.

Šéf konzervatívcov tvrdí, že sa nedá očakávať ani to, že by augustovú okupáciu Československa niekedy odsúdil. „V dnešnom stave Ruska, kedy prezident Putin vedie konzekventne a odhodlane Ruskú federáciu späť do autokratických čias, sa tomu vôbec nečudujem,“ podotkol pre Český rozhlas.

25. augusta 1968 sa na Červenom námestí zišlo osem ľudí, ktorí proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa protestovali. Všetci boli zadržaní a následne vo väzení, v pracovných táboroch alebo v psychiatrických liečebniach, strávili niekoľko rokov. Medzi nimi bola aj Natalia Gorbanevská. Tá sa manifestácii zúčastnila aj v nedeľu.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 armády piatich štátov východného bloku – Sovietskeho zväzu, Poľska, Nemeckej demokratickej republiky, Maďarska a Bulharska, vpadli do Československa, aby potlačili vtedajšie reformy. Prvý vlna zahŕňala približne 100-tisíc vojakov so 700 lietadlami a 2 300 tankami. Postupne sa okupačné vojsko rozrástlo až na 750-tisíc vojakov a 6 000 tankov.

Kým vojaci Maďarska, NDR, Bulharska a Poľska sa z československého územia po krátkom čase stiahli, prítomnosť sovietskych vojsk bol legalizovaný v októbri 1968 českoslo­venským Národným zhromaždením, ktoré schválilo zmluvu o ich „dočasnom pobyte“. Ten sa napokon pretiahol na 23 rokov.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Československo #August 68