Extrémisti berú Rómov ako zámienku na bitku

Vo viacerých českých mestách sa v sobotu popoludní stretli radikálne živly na protirómskych demonštráciách. Ostrava, Plzeň, České Budějovice, ale aj Brno, Duchcov či Plzeň sa stali miestami protestných prejavov extrémistov.

26.08.2013 09:13
česko, nepokoje,  české budejovice rasizmus Foto: ,
Nepokoje s rasovým podtónom a konflikty medzi políciou a extrémistami nie sú v Česku novinkou.
debata (19)

Odpoveďou im boli pokojné demonštrácie skupiniek Rómov a aktivistov. Napriek úsiliu policajných zložiek sa však celkom nepodarilo zabrániť vzájomným konfliktom. Najmä extrémistov s políciou.

Podľa agentúr najbúrlivejšie protesty v tomto smere boli v Ostrave. Policajti museli čeliť vyčíňaniu asi 600 extrémistov. Neonacisti ozbrojení tyčami a kameňmi si napokon svoj hnev vylievali práve na uniformovaných mužoch. Po vypuknutí násilia a zraneniach niekoľkých osôb, vrátane dvadsiatich policajtov, muži zákona rázne zasiahli a zatkli šesťdesiat radikálov. Materiálne škody úrady predbežne odhadli na niekoľko miliónov českých korún.

„Medzi extrémistami bolo veľa mladých ľudí vrátane dievčat, ktorí si tak vyplnili sobotné popoludnie. Chceli si jednoducho udrieť. Niekoho zbiť. Rómovia sú iba zastieraním,“ podelil sa o svoje poznatky spravodajca portálu iDnes.cz, ktorý bol priamo na mieste udalosti. Ani zďaleka vraj nešlo o protest len občanov nespokojných so spolunažívaním Ró­mov.

„Obyčajných ľudí bolo menej, ako organizátori očakávali. Aj tých niekoľko desiatok, ktorí prišli, opustili miesto protestu, keď videli, čo sa deje,“ informoval spravodajca. Zároveň si položil teoretickú otázku: vari „normálny občan“ ide na zhromaždenie s mačetou? Už počas pochodu bolo vraj vidieť „ošatkovaných“ ľudí zvierajúcich v rukách teleskopické obušky. Slušný človek, pripomína svedok, neláme mladé stromčeky, aby tak získal tyče z opornej konštrukcie. Neprevracia odpadovú nádobu na sklo, aby následne mohol hádzať fľaše.

Ešte ani poriadne nevychladli emócie po sobotňajších potýčkach a na sociálnych sieťach sa extrémisti opäť zvolávajú. Do Ostravy sa chcú napríklad vrátiť o mesiac. V nedeľu padol už dokonca aj konkrétny termín. Tentoraz si to vraj "rozdajú“ v najľudnatejšej časti severomoravskej metropoly. O akcii už informoval aj web Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti.

Oficiálne ide vraj o míting s Tomášom Vandasom, predsedom tejto strany. Na Námestí SNP by sa mal konať v podvečer a o dve hodiny skôr sa na rovnaké podujatie chystajú v Havířove na Námestí republiky už dnes ultrapravicoví extrémisti. Ako pripomínajú viacerí pozorovatelia, nie je vylúčené, že o mesiac tak bude musieť možno nielen ostravská polícia a samotné mesto riešiť mimoriadnu udalosť, ktorú ako na bežiacom páse vyrába v Česku čoraz viac rozmáhajúci sa a do rôznych foriem zaobalený neonacizmus.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Kedy bude zle? Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #demonštrácie #Rómovia #protesty #Plzeň #ostrava #pochody