Inšpektori OSN sa stali v Sýrii terčom ostreľovačov

Neznámi ostreľovači zasiahli v pondelok v Sýrii jedno z vozidiel konvoja inšpektorov OSN, ktorí išli z Damasku obhliadnuť miesto údajného chemického útoku z minulého týždňa.

26.08.2013 10:51 , aktualizované: 22:29
inšpektori OSN Foto: ,
Vozidlá s inšpektormi OSN, ktorí sa vybrali zo sýrskej metropoly Damask na kontrolu miesta údajného chemického útoku z minulého týždňa.
debata (119)

Podľa hovorcu OSN, konvoj sa stal niekoľkokrát terčom úmyselnej streľby. Zasiahnuté vozidlo bolo poškodené a podľa Reuters sa teraz zháňa iné. Už krátko po výjazde inšpektorov explodovalo v oblasti niekoľko granátov. Po niekoľkodňových prieťahoch dostali inšpektori až v nedeľu povolenie od sýrskych úradov, aby sa išli pozrieť na inkriminované miesto.

„Prvé vozidlo tímu vyšetrujúce chemické zbrane bolo zámerne niekoľkokrát zasiahnuté neznámymi ostreľovačmi,“ oznámil hovorca Martin Nesirky. Podľa neho sa to stalo v nárazníkovej zóne, keď sa konvoj približoval k cieľu. Nikto pri incidente neutrpel zranenia.

Skupina údajne dorazila na damasské predmestie Muadamíja. „Inšpektori hovorili s ranenými a spolu s našimi lekármi im odoberajú krv,“ povedal Karam. V Muadamíji prišlo v stredu pri útoku o život na 80 ľudí. Na inšpektorov v Muadamíji čakal početný dav civilistov ochotných vypovedať o stredajšej udalosti. Podľa opozičných aktivistov chcú experti OSN prezrieť tiež telá mŕtvych a odobrať z nich vzorky tkanív.

Inšpektorov sprevádzali členovia povstaleckej Sýrskej slobodnej armády a sýrsky lekár Abú Karam, ktorý o práci inšpekcie informoval agentúru Reuters.

Povstalci získali strategické mesto na severe

Sýrski povstalci v pondelok dobyli strategické mesto na severe krajiny a odrezali tak časť vojska od zásobovania. Zároveň strely zasiahli historickú časť Damasku. Dopadli tam štyri granátové strely a podľa televízie Al-Ichbáríja zranili niekoľko ľudí. Historické centrum sýrskej metropoly patrí k lokalitám svetového kultúrneho dedičstva. Hoci konflikt trvá dlhšie ako dva roky, túto časť Damasku zatiaľ zasiahlo len niekoľko zablúdených striel.

Povstalci sa počas dňa zmocnili mesta Chanásir, ktoré leží na dôležitej spojnici medzi Halabom a Hamou. Podľa exilových opozičných zdrojov sa tak ocitli vojaci, ktorí sú v provincii Halab, odrezaní od zásobovacej trasy. Povstaleckí bojovníci sa tiež snažia získať pod svoju kontrolu mesto Talkalach pri hranici s Libanonom. Umožnilo by to povstaleckým jednotkám v Homse doplniť zásoby trasami z Libanonu.

Británia pripúšťa zásah voči Sýrii bez podpory BR OSN

Podľa britského ministra zahraničia by Západ mohol reagovať na použitie chemických zbraní v Sýrii bez jednomyseľnej podpory BR OSN. Tá sa vraj nezhostila svojej zodpovednosti ohľadom sýrskej krízy. „Je možné reagovať na chemické zbrane bez úplnej jednoty v Bezpečnostnej rade OSN? Tvrdím, že áno, pretože by inak nebolo možné reagovať na tie ohavnosti a také zločiny,“ vyhlásil v pondelok William Hague v rádiu BBC.

„Bezpečnostná rada OSN nebola ohľadom Sýrie jednotná, úprimne povedané – neplnila svoje povinnosti voči Sýrii, inak by bola lepšia šanca tento konflikt už dávno ukončiť,“ dodal. Akúkoľvek ostrejšiu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN proti režimu v Damasku doteraz blokuje Čína a Rusko.

Po údajnom chemickom útoku blízko Damasku, ktorý si vraj vyžiadal stovky mŕtvych, Bezpečnostná rada OSN naliehavo vyzvala na vyšetrenie incidentu. V orgáne, v ktorom majú právo veta Rusko a Čína, teda krajiny skôr na strane režimu Bašára Asada, sa ale nenašlo dosť hlasov na jeho odsúdenie. Británia patrí k najhorlivejším zástancom „tvrdej odpovede“.

Rusko je zásadne proti intervencii do Sýrie bez mandátu OSN

Rusko by považovalo akúkoľvek vojenskú intervenciu v Sýrii bez mandátu OSN za hrubé porušenie medzinárodného práva. Na tlačovej konferencii to v Moskve povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Vyzval USA a ďalšie západné mocnosti, aby sa v Sýrii vyvarovali chýb, ktorých sa dopustili pri intervenciách v minulosti.

„Použiť silu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN je hrubé porušenie medzinárodného práva. Nepovolená intervencia medzinárodného spoločenstva situáciu v krajine zhorší. Je to klzký a nebezpečný terén,“ povedal. Zároveň tvrdí, že domnievať sa, že zničenie sýrskej vojenskej infraštruktúry ukončí civilnú vojnu, je ilúzia.

Minister tiež trval na tom, že pre tvrdenie, že chemické zbrane použila armáda, neexistujú dôkazy. Obvinil sýrsku opozíciu z manipulácie so správami o útoku s cieľom zmariť mierovú konferenciu o Sýrii. Rusko ju s USA pripravuje od jari, ale zatiaľ sa to nepodarilo. Lavrov už ráno v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym varoval pred vážnymi dôsledkami možnej vojenskej intervencie na Blízkom východe a v severnej Afrike, kde krajiny ako Irak a Líbya sú naďalej destabilizované.

USA: V Sýrii by sme konali len v súlade s medzinárodným spoločenstvom

Spojené štáty by v prípade údajného chemického útoku pri Damasku konali len po dohode s medzinárodným spoločenstvom a na základe zákonného odôvodnenia. V pondelok to povedal americký minister obrany Chuck Hagel. Počas svojej návštevy Indonézie sa odmietol vyjadriť k vojenským možnostiam, ktoré by pre Biely dom prichádzali do úvahy, alebo povedať, či je vojenská odpoveď podľa neho pravdepodobná.

Podľa Chucka Hagela Spojené štáty zvažujú... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
Chuck Hagel Podľa Chucka Hagela Spojené štáty zvažujú všetky možnosti, čo sa týka situácie v Sýrii a pracujú so spojencami i medzinárodným spoločenstvom.

„Spojené štáty zvažujú všetky možnosti, čo sa týka situácie v Sýrii. Pracujeme s našimi spojencami a medzinárodným spoločenstvom,“ uviedol počas tlačovej konferencie v Jakarte. Podľa jeho slov zatieľ len analyzujú zistenia tajných služieb a zhromažďujú fakty. „Ak dôjde k nejakej akcii, bude po dohode s medzinárodným spoločenstvom a v rámci zákona,“ zdôraznil.

Obvinenia z chemického útoku sú nezmysel, tvrdí al-Asad

Sýrsky prezident Baššár al-Asad označuje obvinenia Západu z použitia chemických zbraní proti vlastnému obyvateľstvu za „urážku zdravého rozumu“ a varuje Spojené štáty pred prípadnou intervenciou v krajine. V obsiahlom rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil ruský denník Izvestija, týmto spôsobom reaguje na rozruch vyvolaný udalosťami z 21. augusta, keď podľa sýrskych protivládnych aktivistov pri Damasku zahynuli stovky ľudí pri chemickom útoku. Al-Asad poukazuje na postup Washingtonu, ktorý podľa neho útok pripísal vládnemu režimu ešte pred tým, ako sa začal zaujímať o dôkazy. Západu zároveň odkazuje, že Sýria nebude nikdy jeho „bábkou“.

„Vyjadrenia politikov na Západe a v iných krajinách (o chemickom útoku) sú urážkou zdravého rozumu… Je to nezmysel,“ cituje al-Asada prokremeľský denník. Na frontovej línii, kde sa údajne odohral, by totiž armáda podľa neho vystavila nebezpečenstvu aj životy vlastných vojakov. „Odporuje to základnej logike… Takéto obvinenia sú čisto politické a ich dôvodom je množstvo víťazstiev vládnych síl nad teroristami,“ dodal v narážke na úspechy v boji proti povstalcom. Na množiace sa vyhlásenia požadujúce vojenský zásah v Sýrii al-Asad odpovedá výzvou, aby sa Západ prestal vmiešavať do záležitosti ostatných krajín a namiesto toho „načúval názorom ich obyvateľov“. „Ak niekto sníva o tom, že urobí zo Sýrie bábku Západu, tak sa mu to nesplní. Sme nezávislý štát, budeme bojovať proti terorizmu a budeme budovať vzťahy, s kým budeme chcieť pre dobro sýrskeho ľudu.“

Sýrsky prezident Bašar Asad. Foto: SITA
Bašar Asad, sýria Sýrsky prezident Bašar Asad.

Predstavitelia USA v nedeľu vyhlásili, že o použití chemických zbraní vládnymi silami v Sýrii majú len „veľmi malé pochybnosti“. Vyšetrovanie inšpektormi OSN, ktorí majú na miesto doraziť v pondelok, pritom bagatelizovali ako príliš neskoré. Prezident Barack Obama by mal po sobotňajšej krízovej porade prijať príslušné „rozhodnutie“, ktorému predchádza intenzívna komunikácia ministra zahraničných vecí Johna Kerryho so zahraničnými partnermi. Ešte jasnejšie ako Američania sa v nedeľu vyjadril francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý hovorí o „masakre“ a „drvivej zodpovednosti režimu“.

Jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov medzitým varoval Kerryho pred „extrémne nebezpečnými dôsledkami pre celý Blízky východ a severnú Afriku“, ak by sa USA rozhodli vojensky zakročiť proti Damasku. Samotný al-Asad v pondelňajšom rozhovore odkazuje, že USA v takom prípade čaká „práve také zlyhanie ako vo všetkých predošlých vojnách od Vietnamu až po dnešok“.

O reakcií západných krajín sa rozhodne v najbližších dňoch

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius v pondelok v rádiu Europe 1 povedal, že západná reakcia na chemický útok bude dohodnutá v nadchádzajúcich dňoch. Rozhodnutie o odpovedi „silou“ ale „ešte nebolo prijaté“.

Turecký minister zahraničia Ahmet Davutoglu v rozhovore pre pondelkové vydanie tureckého denníka Milliyet upozornil, že Ankara je pripravená zapojiť sa do koalície krajín, ktoré by proti Sýrii zasiahli. Aj podľa neho by to šlo bez podpory v OSN.

Podľa agentúr zamierili v pondelok dopoludnia na miesto chemického útoku inšpektori OSN, aby ich preskúmali. Po niekoľkodňových prieťahoch k tomu až v nedeľu dostali povolenie od sýrskych úradov.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #chemické zbrane #BR OSN