Ruská stráž v Arktíde vstúpila na plavidlo Greenpeace

Ruská pobrežná stráž v Arktíde v pondelok vstúpila na plavidlo ekologickej organizácie Greenpeace, ktoré sa do oblasti vydalo na protest proti plánovanej ťažbe ropy z arktického šelfu v Karskom mori.

26.08.2013 18:58
arktída, oteplovanie, ľod, prieplav Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Organizácia Greenpeace to uviedla na svojom webe, kde postup ruských úradov kritizovala. Podľa agentúry RIA Novosti, museli aktivisti svoju akciu ukončiť, pretože im pobrežná stráž pohrozila použitím sily.

Ľadoborec Arctic Sunrise hnutia Greenpeace vyplával na takzvanú severnú morskú cestu pozdĺž severného pobrežia Ruska v sobotu bez toho, aby mal potrebné povolenie. To aktivistom ruské úrady odmietli vydať okrem iného z obavy, či ľadoborec cestu technicky zvládne.

V nedeľu Arctic Sunrise priplával do oblasti Karského mora, kde ruská prospektorská loď Geológ Dmitrij Nalivkin v rámci projektu ruskej spoločnosti Rosnefť a najväčšieho amerického producenta ropy Exxon Mobil preskúmava nové náleziská. Greenpeace ťažbu ropy v Arktíde odmieta.

Ruská pobrežná stráž najprv ekológov vyzvala, aby z oblasti odplávali, keď to odmietli, tak sa štvorica neozbrojených príslušníkov stráže nalodila. Ruské úrady tiež vyhlásili okolo prospektorského plavidla „exkluzívnu zónu“ v rozsahu štyroch námorných míľ (asi 7,4 kilometra). RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie Greenpeace uviedla, že pobrežná stráž aktivistom pohrozila použitím sily a paľbou, ak ľadoborec neopustí oblasť severnej morskej cesty.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Greenpeace #Karské more