USA sú pripravené na útok v Sýrii, čaká sa na rozkaz Obamu

Vojenský úder proti Sýrii sa dá očakávať v najbližších dňoch. Podľa agentúry Reuters o tom predstavitelia západných krajín informovali sýrsku opozíciu.

27.08.2013 08:39 , aktualizované: 20:28
Sýria Foto: ,
Jeden z členov vyšetrovacieho tímu OSN stojí pred miestom údajného chemického útoku na juhozápadnom predmestí sýrskeho hlavného mesta Damask.
debata (447)

Tá západným mocnostiam odovzdala zoznam odporúčaných cieľov, ktoré by mohli byť zasiahnuté. Cieľom zásahu bude varovať sýrsky vládnuci režim, aby už v budúcnosti chemické zbrane nepoužíval.

„Opozícii bolo jasne povedané, že akcia na odstrašenie od ďalšieho použitia chemických zbraní režimom (prezidenta Bašára) al-Asada môže prísť už v najbližších dňoch,“ povedal nemenovaný zdroj, ktorý sa v pondelok v Istanbule zúčastnil na stretnutí predstaviteľov západných mocností a opozičnej sýrskej národnej koalície.

Opozícia tiež dostala pokyn, aby sa ďalej pripravovala na mierové rozhovory, ktoré by sa v dohľadnej dobe mali konať v Ženeve. USA však zrušili schôdzku k rovnakému účelu s ruskou stranou, ktorá bola plánovaná na stredu v Haagu. Americký minister obrany Chuck Hagel v rozhovore pre BBC v utorok vyhlásil, že hneď ako prezident Barack Obama vydá príslušný rozkaz na útoku na Sýrii, armáda „je k akcii pripravená“.

Obama má ale stále niekoľko možností ako reagovať, nielen vojenskú silu. Hovorca Bieleho domu Jay Carney uviedol, že sa rozhoduje o rôznych možnostiach, ani jedna z nich vraj ale nie je zmena sýrskeho režimu. „Nejde o zmenu režimu, ale o to, ako zareagovať na zjavné porušenie medzinárodnej zvyklosti, ktorá zakazuje používanie chemických zbraní,“ povedal Carney.

O spôsobe reakcie má rozhodnúť Obama. USA majú v Stredozemnom mori bojové plavidlá a dve lietadlové lode v Červenom a Arabskom mori. Najčastejšie sa hovorí o útoku riadenými strelami s plochou dráhou letu. Carney však dodal, že Spojené štáty majú stále viac možností, nielen vojenskú. Zdôraznil, že prezident zatiaľ neurobil konečné rozhodnutie. "Keď bude mať čo oznámiť, urobí to.“

Rusko, Čína a Irán varovali USA pred útokom proti Sýrii

Rusko, Čína aj Irán v utorok opäť varovali Spojené štáty pred útokom proti Sýrii, ktorej vládnuci režim je podozrivý z opätovného použitia chemických zbraní proti povstalcom a civilistom.

Ruské ministerstvo zahraničia nabádala k „opatrnosti“ a upozornilo, že by jeho následky mohli byť katastrofálne pre celý Blízky východ a severnú Afriku. „Snahy obísť Bezpečnostnú radu OSN, opäť vytvoriť umelé, neodôvodnené zámienky na vojenskú intervenciu v regióne, spôsobia ďalšie utrpenie v Sýrii a budú mať katastrofické následky pre ďalšie krajiny na Blízkom východe a v severnej Afrike,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. „Vyzývame našich amerických partnerov a všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby ukázali rozvahu a prísne dodržiavali medzinárodné právo, zvlášť základné princípy Charty OSN.“

Podľa agentúry Nová Čína by bola operácia „nebezpečná a nezodpovedná“. Agentúra navyše pripomenula, že americká invázia do Iraku začala tiež po zámienke, že Bagdad disponuje zbraňami hromadného ničenia, čo sa nakoniec nepotvrdilo.

Iránske ministerstvo zahraničia varovalo, že intervencia by uvrhla do konfliktu celý región. Zároveň obvinilo sýrskych povstalcov zo zodpovednosti za údajný chemický útok, ktorý si teraz Západ berie za zámienku k prípadnej intervencii.

OSN prerušili v Sýrii overovania chemického útoku

Inšpektori OSN v utorok prerušili v Sýrii overovanie údajného chemického útoku. Podľa šéfa sýrskej diplomacie Valida Mualima im nie sú kladené žiadne prekážky. Ich práca má pokračovať v stredu. Mualim uviedol, že prerušenie inšpekcie spôsobila nezhoda s povstalcami, ktorí monitorovanú zónu kontrolujú. Problémom je hlavne zaistenie bezpečnosti tejto medzinárodnej výpravy.

Mualim tiež ostro kritizoval pondelkové výroky amerického ministra zahraničia Johna Kerryho, podľa ktorého sýrske úrady pracovníkom OSN ich monitorovacia činnosť blokujú. Za úplne klamlivé označil tiež obvinenia americkej vlády, že to bol sýrsky režim, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou minulý týždeň neďaleko Damasku použil chemické zbrane.

Obama údajne uvažuje o potrestaní Sýrie krátkym útokom

Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský úder proti Sýrii, ktorý by mal len obmedzený rozsah a trvanie. Išlo by o trest za údajné použitie chemických zbraní a zároveň odstrašujúcu akciou, napísal na svojom serveri denník Washington Post s odvolaním sa na vysokopostavených vládnych činiteľov.

Spojené štáty by sa tak zároveň mali vyvarovať hlbšieho zapojenia do občianskej vojny v Sýrii. Útok, ktorý by pravdepodobne netrval dlhšie ako dva dni, by podniklo buď námorníctvo raketami s plochou dráhou letu alebo strategické bombardéry s dlhým doletom. Zamerané by boli vojenské ciele, ktoré ale priamo nesúvisia s arzenálmi chemických zbraní.

Načasovanie akcie by záviselo od troch faktorov: od potvrdenia, že sýrska vláda je zodpovedná za údajný chemický útok z minulého týždňa so stovkami mŕtvych, od zhodných záverov spojencov a amerického Kongresu a od uspokojivého zdôvodnenia útoku na základe medzinárodného prá­va.

Podľa nemenovaného činiteľa Obamovi podriadení teraz úporne vypracúvajú právne podklady pre chystaný rozkaz k útoku. Americký minister zahraničia John Kerry sa už pritom nechal počuť, že použitie chemických zbraní pri stredajšom útoku proti postaveniam povstalcov na okraji Damasku sa teraz už „nedajú poprieť“.

Podľa Kerryho dostupné videozáznamy a svedectvá ľudí a príslušníkov humanitárnych organizácií, ako sú Lekári bez hraníc, preukázali, že došlo k útoku. Tento týždeň majú vlastnú správu o udalosti vydať americké tajné služby.

Presvedčenie Američanov o zodpovednosti sýrskej vlády vychádza okrem iného z toho, že je zatiaľ známe, že len sýrsky režim má k dispozícii chemické nálože a rakety, ktoré ich môžu zhodiť na vybrané miesto. Sýrsky chemický arzenál americké tajné služby dlhodobo monitorujú. Kerry tvrdí, že sýrska armáda sa pustila do „cynickej snahy zakryť“ svoje akcie, a to nielen oddialením príchode tímu OSN na miesto, ale aj tým, že postihnutú oblasť neustále ostreľuje. Akýkoľvek úder USA by pravdepodobne prišiel až vtedy, keď inšpektori OSN Sýriu opustia.

Kerry prečítal podľa Washington Post oficiálne vyhlásenie pred novinármi a potom odpovedal na ich otázky. Jeho krok je podľa denníka súčasťou stupňujúceho sa tlaku USA na Sýriu, ktorý v najbližších dňoch pravdepodobne zahrnie aj verejné Obamovo vyhlásenie. Verejné varovanie má prísť ešte pred vydaním rozkazu na útok a má byť údajne pokusom predsa len prinútiť Rusko k spolupráci, prípadne si vymôcť priznanie režimu prezidenta Bašára Asada, čo je však nepravdepodobné.

USA odložili podľa agentúry Reuters schôdzku s Ruskom v Haagu plánovanú na stredu, ktorá sa mala týkať príprav medzinárodnej konferencie o Sýrii. Ruské ministerstvo zahraničia nad tým v utorok vyjadrilo poľutovanie.

Britská základňa nesmie hrať podľa Cypru úlohu pri útoku na Sýriu

Cyprus verí, že britská základňa na ostrove nebude mať dôležitú úlohu pri útoku na Sýriu. Povedal to cyperský minister zahraničia Ioánnis Kasoulídes v utorok pre štátnu rozhlasovú stanicu. Minister Kassoulídes je podľa vlastných vyhlásení v kontakte s mnohými krajinami, ktoré ho ubezpečili, že v súvislosti so Sýriou „nebude Cyprus prekvapený“. Minister povedal, že vláda nemá nijaké „oficiálne informácie o možnom použití vojenských základní“. Od osamostatnenia sa Cypru od Británie v roku 1960 si Londýn drží na ostrove dve vojenské základne – Akrotiri na juhozápade a Dhekelia na juhovýchode ostrova.

Britské ozbrojené sily pripravujú krízový plán pre vojenský zásah v reakcii na údajný chemický útok v Sýrii. Novinárom to podľa zahraničných agentúr povedal hovorca britského premiéra Davida Camerona. Šéf vlády sa v utorok rozhodol zvolať na štvrtok schôdzu parlamentu, ktorý má momentálne prázdniny, aby na nej prerokoval prípadný zásah voči Sýrii pre chemický útok pri Damasku. V stredu má zasadať bezpečnostná rada štátu.

Cameronov hovorca označil údajný chemický útok v Sýrii za „absolútne odporný“ a dodal, že si vyžaduje reakciu medzinárodného spoločenstva. Podľa neho Británia zvažuje „primeranú odpoveď“. Cameron v pondelok prerušil svoju dovolenku a vrátil sa do Londýna. „Akékoľvek rozhodnutie bude prijaté v prísne medzinárodnom rámci. Akékoľvek použitie chemických zbraní je úplne a absolútne odporné a neprijateľné a medzinárodné spoločenstvo musí na to reagovať,“ povedal hovorca podľa agentúry Reuters.

Francúzsky prezident François Hollande v utorok na stretnutí s francúzskymi veľvyslancami vyhlásil, že Francúzsko zvýši pomoc pre sýrsku opozíciu a je pripravené podieľať sa na potrestaní tých, ktorí rozhodli o chemickom útoku na sýrskych civilistov. Situáciu v Sýrii označil za „občiansku vojnu, ktorá ohrozuje svetový mier“. „Je neprijateľné, aby sa používali chemické zbrane, čo sa v Sýrii deje niekoľko mesiacov, pričom teraz boli použité masívnym spôsobom. Francúzsko sa nezriekne svojej zodpovednosti,“ vyhlásil tesne pred stretnutím s veľvyslancami.

USA už o chemickom útoku v Sýrii nepochybujú

Americký minister zahraničia John Kerry v pondelok odsúdil „nepochybné“ použitie chemických zbraní sýrskou vládou.

John Kerry Foto: Reuters
Kerry John Kerry

Tento nedávny čin v oblasti Damasku zároveň označil za „morálnu obscénnosť“. Spojené štáty a ich spojenci teraz zvažujú reakciu vrátane možného použitia sily, pred čím však Rusko, spojenec Sýrie, varuje. O problematike diskutoval prostredníctvom telefonického rozhovoru aj ruský prezident Vladimir Putin s britským premiérom Davidom Cameronom. Putin pritom trval na tom, že zatiaľ nie sú žiadne dôkazy, či už o použití takýchto zbraní, alebo o tom, kto je za útok zodpovedný. USA sú iného názoru.

„To, čo sme videli v Sýrii minulý týždeň, by malo šokovať svedomie sveta. Odporuje to akýmkoľvek morálnym zásadám,“ prehlásil Kerry. Podľa jeho slov má americká administratíva už dodatočné informácie o útoku, ktoré zverejní v nasledujúcich dňoch.

Sýrska opozícia tvrdí, že po údajnom stredajšom chemickom útoku režimu na predmestiach Damasku zahynulo viac než 1 300 ľudí. Lekári bez hraníc uvádzajú, že na „neurotoxické“ symptómy zomrelo 355 osôb. Sýrska vláda zodpovednosť za čin jednoznačne odmieta. V pondelok začal prípad vyšetrovať špeciálny tímu inšpektorov OSN.

Šéf Snemovne reprezentantov žiada jasné ciele a stratégiu v Sýrii

Republikánsky predseda Snemovne reprezentatov John Boehner v súvislosti so sýrskou krízou upozornil, že Biely dom „musí konzultovať“ s kongresom, než sa rozhodne odpovedať na chemický útok pri Damasku, pripisovaný režimu Bašára Asada.

„Predseda dal najavo, že pred podniknutím akejkoľvek akcie sa musia viesť zmysluplné konzultácie s členmi kongresu, taktiež musia byť jasne definované ciele a širšie stratégie dosiahnutia stability,“ uviedol Boehnerov hovorca Brendan Buck podľa agentúry Reuters.

Naopak agentúra AFP upozornila, že americký prezident má právomoc sám rozhodnúť o leteckých úderoch proti Sýrii, „ako v Líbyi v roku 2011“, zatiaľ čo kongres stačí len informovať – ​​a to Biely dom začal v pondelok robiť.

„Administratíva sa aktívne radí s členmi kongresu a budeme v týchto rokovaniach pokračovať v najbližších dňoch,“ uviedol minister zahraničia John Kerry.

Kongres po vietnamskej vojne a napriek odporu vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona v roku 1973 presadil, že prezident by si mal nechal od kongresu schváliť nasadenie vojakov proti nepriateľovi trvajúce dlhšie ako 60 dní. V praxi sa ale podľa AFP všetci prezidenti uspokojili len s informovaním kongresu. V marci 2011 Obama začal letecké údery proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího s odvolaním sa na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, zatiaľ čo kongres sa rozštiepil na stúpencov a odporcov tejto intervencie. V roku 1999 kongresmani nepovedali ani slovo proti dlhému bombardovaniu srbských cieľov, nariadených prezidentom Billom Clintonom počas bojov o Kosovo.

„Nepotrebujú dovolenia, ale dúfam, že o ne požiadajú,“ vyhlásil v televízii MSNBC vplyvný republikánsky senátor zo zahraničného výboru Bob Corkery, podľa ktorého je odpoveď na chemický útok veľmi blízka a americké sily sú už na mieste.

Minister Kerry v pondelok uviedol, že USA majú nové dôkazy o chemickom útoku a že ich v najbližších dňoch zverejní. Obvinil tiež vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z ničenia dôkazov. Podľa hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho existuje len minimálna pochybnosť o tom, že za útok je zodpovedná sýrska vláda. Prezident Barack Obama vraj ešte nerozhodol, ako na útok odpovie. O prípadnej reakcii nechcel hovorca špekulovať.

Chemický útok odsúdila aj Austrália, ktorá prevezme predsedníctvo BR OSN v septembri

Austrálsky premiér Kevin Rudd po telefonickom rozhovore so šéfom Bieleho domu uviedol, že americký prezident zvažuje „celú paletu možností“, ako zareagovať na chemický útok. „Medzinárodné spoločenstvo sa stále viac prikláňa k názoru, že chemické zbrane boli použité a že je za to so všetkou pravdepodobnosťou zodpovedný Asadov režim,“ povedal Rudd, ktorého krajina budúci mesiac prevezme rotujúce predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN, a zdôraznil, že takýto zločin proti ľudskosti nemôže zostať bez následkov.

„Kto má v Sýrii chemické zbrane? Odpoveď znie, že režim. Kto disponuje systémami, ktoré sú schopné dopraviť chemické zbrane k zamýšľaným cieľom? Odpoveď znie, že režim,“ dodal premiér.

USA a aj niektoré európske krajiny dávajú najavo, že sú pripravené na vojenskú akciu proti Damasku. Rusko ale kladie dôraz na to, že zatiaľ nebolo dokázané, že chemické zbrane použila sýrska armáda, ako tvrdí opozícia. Pri útoku minulý týždeň zahynuli východne a južne od Damasku stovky ľudí.

447 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemické zbrane