KĽDR sa pokúsila vyviezť do Sýrie plynové masky, píše japonský denník

Severná Kórea sa pokúsila vyviezť do Sýrie plynové masky, zadržali ich však spolu so zbraňami a muníciou v Turecku. Informoval o tom v utorok japonský denník.

27.08.2013 11:29
plynová maska, plyn, plynové masky, chemické... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Plavidlo Al En Ti Sar registrované v Líbyi odplávalo aj s nákladom z KĽDR skôr v tomto roku, uviedol Sankei Šimbun citujúci nemenované zdroje z americkej armády ako aj japonských a juhokórejských tajných služieb. Americká armáda sledovala loď v koordinácii s inými krajinami. Plavidlo preplávalo cez Dardanely 3. apríla a krátko po tom ho prehľadali turecké úrady, ktoré dostali tip od USA. Turci na lodi našli 1 400 samopalov a pištolí, 30 000 nábojov ako aj plynové masky, očividne určené na ochranu pred chemickým útokom.

Američania predpokladajú, že náklad mal byť vyložený v Turecku a po súši smerovať ďalej k režimu sýrskeho prezidenta, uvádza Sankei Šimbun. Turecké úrady zatkli kapitána a obvinili ho po tom, čo sa priznal, že vezie náklad z KĽDR určený pre Sýriu. Na krajinu sa však vzťahujú sankcie EÚ, USA a ich spojencov, ktoré zakazujú predávať do Damasku zbrane. Severná Kórea navyše nesmie obchodovať so zbraňami na základe sankcií Organizácie Spojených národov pre jej jadrové a raketové testy. Ak sa správy potvrdia, mohol by Pchjongjang pre zásielku čeliť dodatočným postihom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Sýria #vývoz #chemické zbrane #Plynové masky