Ruská polícia zabavila v galérii obrazy zosmiešňujúce Putina

Ruská polícia zabavila v petrohradskej galérii obrazy zosmiešňujúce prezidenta Vladimira Putina a premiéra Dmitrija Medvedeva.

27.08.2013 21:34
debata (3)

Taktiež si odniesla dielo, na ktorom je ruský patriarcha Kirill s potetovaným telom, a ďalšie dve kresby. Tie si robia posmech zo zákonodarcov, ktorí podporili zákon proti gayom. S odvolaním sa na zamestnancov galérie to oznámila agentúra Reuters.

Muži zákona do výstavných priestorov v Petrohrade, ktoré tvoria dve miestnosti bytu, vtrhli v pondelok večer. Údajne sa k nim dostali správy, že obrazy sú nelegálne. Aký zákon presne majiteľ galérie porušil, ale nespresnili. Podľa ruskej legislatívy hrozí v krajine za urážku na verejného činiteľa až ročné väzenie.

Jedna zo zhabaných olejomalieb maliara Konštantína Altunina zobrazovala Putina v bielo-ružovej nočnej košeli, ako sa dotýka vlasov Medvedeva, ktorý je oblečený iba v podprsenke a nohavičkách, uviedla agentúra RIA Novosti. Jeden z členov vedenia mesta, Vitalij Mironov, bol zase zobrazený s tvárou zafarbenou do dúhovej vlajky. Práve Mironov bol autorom zákona, ktorý v Petrohrade zakázal „propagáciu homosexuality a pedofílie“ ešte predtým, než sa touto témou začal zaoberať ruský parlament a schválil legislatívu platiacu pre celú krajinu.

Podľa Mironova boli obrazy „nevhodné“ a mali „zreteľne pornografický charakter“. Majiteľ galérie sa však bráni. Policajti jeho výstavné priestory zavreli a zabavené práce mu nijako nevysvetlili. „Boli zabavené nelegálne. Nedostali sme žiadny oficiálny dokument, ktorý by nám našu činnosť zakazoval ani potvrdenie o tom, koľko vecí si odniesli,“ uviedol Alexander Donskoj.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #galéria #Medvedev #Vladimir Putin