Vojaci Jordánska a USA pri hraniciach so Sýriou sú údajne v pohybe

Spoločné jordánske a americké jednotky pri jordánskej hranice so Sýriou sú v pohybe. S odvolaním sa na svedkov o tom informovala agentúra DPA. Podľa nemenovaného jordánskeho vládneho predstaviteľa tento manéver jednotky oboch štátov mesiace pripravovali. Jordánsko je blízkym americkým spojencom a zvažovaný úder proti Sýrii podporuje.

28.08.2013 19:59 , aktualizované: 22:08
sýria, konflikt, golanské výšiny, Izrael Foto: ,
Izraelské vojská na území Golanských výšin. Izrael pre Sýriu povoláva zálohy.
debata (181)

Pozdĺž 370 kilometrov dlhej hranice sú údajne v pohotovosti desiatky obrnencov a bojových lietadiel. Miestni obyvatelia tiež hlásia, že v pohraničí hliadkuje niekoľko bezpilotných lietadiel.

Západné mocnosti v týchto dňoch zvažujú vojenský úder proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pretože ho podozrievajú z nasadenia chemických zbraní na predmestí Damasku v uplynulom týždni.

Obyvatelia Damasku pre hrozbu úderu vo veľkom nakupujú jedlo

Obyvatelia Damasku v súvislosti s očakávaným medzinárodným úderom proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada začali hromadiť zásoby jedla a hľadať útočisko mimo okolia možných vojenských cieľov. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Sýrska metropola by podľa mnohých mohla byť v prípade zahraničnej intervencie mimoriadne nebezpečným miestom, pretože mnoho armádnych zariadení je v obytných zónach. Tunajší obyvatelia tvrdia, že možný cieľ je tu na každom kroku.

Sýrčania sa teraz zásobujú chlebom, sušenými potravinami, konzervami, vodou a batériami, lebo sa obávajú, že zásobovanie obchodov po zahraničných útokoch skolabuje. Obyvatelia Sýrie už dva a pol roka čelia krvavému konfliktu, ktorý si doteraz podľa OSN vyžiadal cez 100-tisíc životov, takže hromadenie zásob na horšie časy je tu bežné. Teraz ale podľa Reuters ľudia v metropole robia skutočne obrovské nákupy.

Západ dotlačil povstalcov k použitiu chemických zbraní, tvrdí sýrska vláda

Sýrska vláda v stredu jednoznačne odmietla dôvody západných krajín, ktoré chcú zaútočiť na blízkovýchodnú krajinu v reakcii na údajný chemických útok spáchaný vládnym režimom. Podľa premiéra Váila Nádira al-Halkího sa Sýria v prípade útoku stane „hrobom dobyvateľov“, tamojšia armáda totiž podľa neho „agresorov prekvapí“. Podľa jeho slov „kolonialistické hrozby Západu krajinu nezastrašia, keďže je tu vôľa sýrskeho ľudu, ktorý nebude akceptovať ponižovanie“.

K jeho slovám sa pridal aj námestník ministra zahraničných vecí Fajsal al-Mikdád, podľa ktorého predstavitelia Západu minulý týždeň dotlačili povstalcov k použitiu plynu sarín a následne to hodili na vládu v záujme vytvorenia zámienky na ozbrojený útok.

„Západné krajiny počnúc USA vytvárajú falošné scenáre a fiktívne alibi v záujme zásahu v Sýrii,“ povedal premiér, ktorého nadviazal al-Mikdád. „Teroristické skupiny použili sarín na niekoľkých miestach krajiny a to za podpory Američanov, Britov a Francúzov. Toto nabádanie musí prestať, pretože obranou teroristov spôsobia čoskoro použitie týchto ich chemických zbraní proti ľudom v Európe.“

Pätica stálych členov BR OSN sa na rezolúcii zatiaľ nedohodla

Pätica stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, teda Británia, Francúzsko, USA, Rusko a Čína, sa v stredu nedohodla na britskej rezolúciu k Sýrii, ktorá by umožnila medzinárodný vojenský zásah. Informovala o tom agentúra AP. Londýn vypracoval a predložil návrh rezolúcie, ktorá má podľa britského premiéra Davida Camerona odsúdiť údajný chemický útok spáchaný minulý týždeň v Sýrii a vyžiadať si povolenie na ochranu civilistov.

Zástupcovia stálych členov BR OSN za zatvorenými dverami rokovali niekoľko hodín. Text rezolúcie teraz kvôli ďalším konzultáciám postúpili svojim vládam, citovala AP istého západného diplomata. Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová a jej britský kolega Mark Lyall Gran pri odchode zo schôdzky záležitosť nijako nekomentovali.

„Sme presvedčení, že je čas, aby Bezpečnostná rada OSN prevzala zodpovednosť za Sýriu, keď to za posledné dva a pol roka nedokázala urobiť,“ povedal novinárom britský minister zahraničia William Hague. Dodal, že je potrebné, aby sa OSN pokúsila zastaviť krviprelievanie v tejto blízkovýchodnej krajine tým, že schváli príslušnú rezolúciu. Tá podľa neho vezme do úvahy „potrebné opatrenia“ na ochranu civilistov.

Britská tlač v utorok napísala, že USA a ich spojenci sa potom odvolajú na „zodpovednosť chrániť“, teda na doktrínu prijatú v OSN v roku 2005. Tá umožňuje členským štátom intervenovať na ochranu obyvateľstva ohrozeného genocídou, vojnovými zločinmi, etnickými útokmi a zločinmi proti ľudskosti.

Chemický útok vykonali Asadove jednotky, naznačujú odposluchy USA

Krátko po údajnom chemickom útoku z 21. augusta neďaleko Damasku zachytila ​​americká rozviedka niekoľko zdesených telefonátov, v ktorých sa špičky sýrskeho režimu snažili získať informácie o incidente.

To by podľa blogu The Cable amerického zahraničnopoli­tického magazínu Foreign Policy mohlo vysvetľovať, prečo sú americkí predstavitelia presvedčení, že pri sýrskej metropole zaútočili bojovým plynom práve jednotky autoritárskeho prezidenta Bašára Asada. Blog tiež poznamenáva, že spomínané odpočúvanie vyvoláva otázku, kto je za útok skutočne zodpovedný.

„Bol útok z 21. augusta dielom nejakého sýrskeho dôstojníka, ktorý prekročil svoje právomoci? Alebo bol úder priamo nariadený vysokými predstaviteľmi Asadovho režimu?“ napísal The Cable.

Americkí analytici si tiež nie sú istí racionálnymi dôvodmi, ak nejaké vôbec boli, ktoré mohli k chemickému útoku viesť. Možno to bol len nejaký generál, ktorý uviedol v pohyb dlhodobé bojové plány. „Tiež to mohli byť len zlé kalkulácie Asadove vlády,“ dodal The Cable.

Nech už bol dôvod akýkoľvek, vyvolal celosvetový hnev a priviedol administratívu amerického prezidenta Baracka Obamu na zváženie útoku proti Sýrii.

„Nevieme, prečo sa to presne stalo,“ citoval blog istého predstaviteľa americkej tajnej služby. „Vieme len, že to bolo sakramentsky hlúpe.“

Prípad priamo na mieste na damaských predmestiach vyšetrujú inšpektori OSN. Tí podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna na dokončenie svojej práce potrebujú v Sýrii ešte najmenej štyri dni. Až potom by mohlo byť o okolnostiach prípadu jasno.

Damask, ktorý teraz čelí silnému medzinárodnému tlaku, zodpovednosť za použitie nervového plynu odmieta. Z jeho použitia naopak obviňuje povstalcov a novo aj USA, Britániu a Francúzsko, ktoré vraj teroristom s útokom pomohli.

Carla del Ponteová prisudzuje chemický útok povstalcom

Ruské médiá na čele s agentúrami RIA Novosti a ITAR-TASS v stredu priniesli správu, že členka nezávislej vyšetrovacej komisie OSN Carla del Ponteová prisudzuje zodpovednosť za plynový útok rebelom a nie Asadovi.

„Silné a hmatateľné podozrenie, zatiaľ však bez nevyvrátiteľného dôkazu“ vraj podľa del Ponteovej naznačujú, že nervové zbrane nasadili povstalcami. „Bola som celkom ohromená prvými náznakmi, ktoré sme dostali. Ukazujú, že nervový plyn použila opozícia,“ citovali ruské médiá známu švajčiarsku právničku del Ponteovú.

Nemecký denník Die Welt v tejto súvislosti napísal, že ruské médiá aj agentúry šíria staré výroky del Pontovej. Tá podľa Die Welt o zneužití plynu povstalcami hovorila už tento rok v marci. Rovnaké obvinenie vzniesla tiež v máji, ale nezávislá vyšetrovacia komisia OSN, ktorej je členom, vtedy túto možnosť nepotvrdila.

„Cieľom vojenskej operácie je zmena režimu v Sýrii, nehľadiac na to, čo Washington tvrdí,“ napísal na Twitteri o chystanej intervencii šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov. Rovnako odmietol, že ruské médiá teraz využili len staršie vyhlásenia del Ponteovej. Naopak tvrdí, že ho bývalá žalobkyňa OSN urobila v pondelok. Podľa agentúry AINA sa tak malo stať počas rozhovoru pre istú švajčiarsku televíznu stanicu.

OSN: Dôkazy svedčia o tom, že v Sýrii boli použité chemické látky

OSN dospela k záveru, že niektoré z dôkazov, ktoré má zatiaľ k dispozícii, svedčia o tom, že v Sýrii bol použitý určitý druh chemických látok. Na tlačovej konferencii v Ženeve to povedal vyslanec OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdar Brahímí.

Vyhlásil tiež, že k OSN nedorazil žiadny dôkaz o tom, že tieto látky použila sýrska vláda. Brahímí je zásadne proti útoku na Sýriu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN.

„Zdá sa, že bola použitá určitá látka, ktorá zabila veľa ľudí, bezpochyby viac ako 100. Niekto hovorí o 300, ďalší o 600 až 1000 osobách,“ povedal Brahímí.

Brahímí k plánovanej odvete USA povedal, že administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu nemá vo zvyku konať impulzívne. „Medzinárodné právo hovorí jasne. Vojenskú akciu možno začať až so súhlasom BR OSN,“ zdôraznil Brahímí.

Británia predloží v stredu Bezpečnostnej rade OSN nový návrh rezolúcie odsudzujúci útoky sýrskeho prezidenta Bašara Asada a schvaľujúci „nevyhnutné opatrenia“ na ochranu civilistov pred chemickými zbraňami. Informoval o tom britský premiér David Cameron.

„Británia vypracovala rezolúciu, ktorá odsudzuje chemický útok Asada a povoľuje nevyhnutné opatrenia na ochranu civilistov,“ uviedol Cameron na Twitteri. „Vždy sme tvrdili, že Bezpečnostná rada OSN by sa mala chovať zodpovedne vo vzťahu k Sýrii. Dnes má príležitosť tak urobiť,“ dodal britský premiér. Podľa jeho hovorcu bude návrh rezolúcie predložený rade neskôr počas dňa. Rusko a Čína však doteraz všetky rezolúcie odsudzujúce sýrsky režim sa jeho vojenské zásahy vetovali.

Izrael pre Sýriu povoláva zálohy, armáda Iraku je v pohotovosti

Izraelská vláda v stredu pre možné vyhrotenie sýrskej krízy čiastočne povolala vojenské zálohy. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala agentúra AP. Tiež Irak v súvislosti s očakávaným medzinárodným úderom proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada uviedol armádu do stavu vysokej pohotovosti.

O čiastočnú mobilizáciu rezervistov rozhodol podľa AP kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na stredajšej mimoriadnej schôdzke. Židovský štát sa obáva, že Damask by mohol na prípadnú vojenskú intervenciu Západu odpovedať útokom proti Izraelu. Mobilizácie sa podľa spomínaného vládneho zdroja týkajú jednotiek civilnej obrany a záloh vyčlenených pre obsluhu protileteckých a protiraketových systémov.

„Všetky politické a bezpečnostné sily v Bagdade, v provinciách a po celom Iraku ohlásili najvyšší stupeň pohotovosti,“ vyhlásil v stredu iracký premiér Núrí Málikí.

Západné mocnosti v týchto dňoch zvažujú vojenský úder proti Asadovi, pretože ho podozrievajú z použitia chemických zbraní. Okolnosti údajného chemického útoku, ktorý sa odohral na predmestí Damasku v uplynulom týždni, teraz vyšetrujú inšpektori OSN. Nasadenie bojového plynu si podľa sýrskej opozície vyžiadalo stovky obetí z radov civilistov.

Prípadnej vojenskej intervencie v Sýrii sa nechce zúčastniť Poľsko, tradičný blízky spojenec Spojených štátov. Poľský premiér Donald Tusk v stredu vyhlásil, že úder by nepriniesol požadované výsledky.

Sýrsku vládu chce potrestať aj iracká al-Kajdá

Iracká odnož teroristickej siete al-Kajdá pohrozila sýrskej vláde rozsiahlou odvetou za údajný chemický útok.

Podľa svojho vyhlásenia, ktoré sa objavilo na internete, chce skupina útočiť na sýrsku bezpečnosť a vojenské ciele.

Skupina, ktorá si hovorí Islamský štát v Iraku a Levante (Isil), v texte uvádza, že Sýriu potrestá za spáchané masakre vrátane toho z minulej stredy, pri ktorom boli použité chemické zbrane. Isil o tom rokovala so zástupcami ôsmich skupín bojujúcich v Sýrii proti tamojšiemu režimu.

"Rozhodli sme sa pre odvetu v podobe vulkánu za masakry spáchané proti našim ľuďom vo východnej Ghúte. Posledný z nich bol vykonaný chemickými zbraňami. Naše frakcie rozhodli, že budú útočiť na oporné body režimu v Damasku, vrátane sídiel bezpečnostných zložiek, zásobovacích a podporných stanovíšť , výcvikových centier a infraštruktúry, "píše sa vo vyhlásení, ktoré je datované 26.augusta.

Sýrsky režim chcú za chemický útok potrestať aj USA a ich spojenci. Sýria tvrdí, že útok nespáchala armáda, ale USA a Británia o tom už nepochybujú. Na dôkazy sa ale stále čaká – mali by ich dodať tajné služby a tiež inšpektori OSN, ktorí sú práve na mieste.

Zoznam cieľov, na ktoré by sa mohla zamerať očakávaná západnej intervencie v Sýrii.

Skôr budovaný jadrový reaktor:

  • Dajr az-Zaur (na východe Sýrie; zničil Izrael 6. septembra 2007).

Námorné základne:

  • V prístavoch Bánijás, Latákíja a Tartús (severozápad Sýria).

Letecké základne:

  • Abú az-Zuhúr (južne od Halabu, predtým Aleppo);
  • Afís (pri pobreží neďaleko Tartúsu);
  • Kusajr (pri Homse);
  • Násiríja (severne od Damasku);
  • Džirá (východne od Halabu; údajne dobyté povstalcami);
  • Chalchalá (pri Damasku);
  • Mardž as-Sultán (pri Damasku);
  • Mardž Ruhajjil (pri Damasku);
  • Mizzá (pri Damasku);
  • Minach (severne od Halab);
  • Kabr as-Sitt (pri Damasku);
  • Sajkal (východne od Damasku);
  • Šajrat (pri Homse);
  • Tabka (východne od Halabu; údajne dobyté povstalcami);
  • Tijas (pri Homse);
  • Dumajr (pri Damasku);
  • Hamá (západ Sýrie);
  • Damask (na juhozápade Sýrie neďaleko hraníc s Libanonom a Izraelom).

Ostatné vojenské základne:

  • Hasaká (na východe);
  • Suvajda (južne od Damasku);
  • Halab (na severe; zrejme v rukách povstalcov);
  • Dará (južne od Damasku);
  • Damask (na juhozápade Sýrie neďaleko hraníc s Libanonom a Izraelom);
  • Hamá (na západe Sýrie);
  • Homs (západ Sýria pri hraniciach s Libanonom);
  • Idlib (na severozápade Sýrie pri hraniciach s Tureckom);
  • Zabadani (pri hraniciach s Libanonom).

Údajné hlavné zariadenia na výrobu chemických a biologických zbraní:

  • Severne od Damasku;
  • V blízkosti priemyselného mesta Homs;
  • Hamá (kde sa má údajne vyrábať sarin, plyn VX i tabun);
  • Neďaleko stredomorského prístavu Latákíja;
  • Prímorské mesto Cerin (kde má byť údajne stredisko výroby biologických zbraní);
  • Mesto Safíra (východne od Halabu; údajne zariadenie na testovanie chemických zbraní).

Obama opäť riešil s Cameronom Sýriu

Americký prezident Barack Obama opäť telefonicky hovoril s britským premiérom Davidom Cameronom o Sýrii a o možnej reakcii na chemický útok, ku ktorému v krajine malo dôjsť.

Biely dom oznámil, že nepochybuje o tom, že za chemickým útokom pri Damasku je režim sýrskeho prezidenta Bašara Asada. Rovnaký názor vyslovil aj americký viceprezident Joe Biden. Teraz Obama rieši, ako reagovať, a zvažuje rôzne možnosti, medzi ktorými je aj vojenská intervencia.

Ako Biely dom vo svojom vyhlásení tiež uviedol, Obama a ďalší vysokí americkí predstavitelia situáciu konzultujú so zástupcami mnohých ďalších krajín. Celkovo Washington uskutočnil od minulej stredy, keď k útoku došlo, 88 telefonátov zahraničným lídrom. S Davidom Cameronom hovoril americký prezident už dvakrát.

K situácii sa v utorok vyjadril aj americký viceprezident Joe Biden. Uviedol, že „nie je pochýb, kto je za odporné použitie chemických zbraní v Sýrii zodpovedný, je to sýrsky režim“. Tí, ktorí použijú chemické zbrane proti bezbranným mužom, ženám a deťom, sa z toho budú musieť zodpovedať.

Podľa hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho USA zverejní v najbližších dňoch správu tajných služieb k chemickému útoku. Odborníci OSN po dennej pauze obnovili prácu v Sýrii a vyrazili na miesto údajného chemického útoku pri Damasku. Jedno si pozreli už v pondelok.

Ich konvoj sa ale vtedy dostal do paľby, takže v utorok bola ich výprava z bezpečnostných dôvodov prerušená.

Inšpektori majú za úlohu nájsť dôkazy o tom, že 21. augusta dopadli na niekoľko predmestí východne od Damasku chemické zbrane. Podľa opozície vtedy zahynuli stovky ľudí. V pondelok odoberali krvné vzorky ľuďom na predmestí Muadamíja.

Útok by sa mohol začať vo štvrtok

O spôsobe reakcie má rozhodnúť Obama. Prípravy na odvetu sú v pokročilom štádiu. Podľa nemenovaných amerických zdrojov stanice NBC News sa počíta s trojdňovým útokom a jeho možným začatím už vo štvrtok.

Podľa NBC News sú detailne rozpracované plány na prvé tri dni odvety. O prípadnom pokračovaní sa potom rozhodne na základe posúdenia stratégov. Potom by zrejme prišli na rad ciele, na ktoré sa nedostane v prvej fáze.

Analytici NBC tvrdia, že útok bude s najväčšou pravdepodobnosťou vedený z torpédoborcov. USA majú v Stredozemnom mori štyri a v posledných dňoch ich presunuli bližšie k brehom Sýrie. To je ale symbolické, keďže riadené strely Tomahawk, ktoré majú tieto plavidlá na palubách, sú presné a majú dolet aj 2000 kilometrov. Môže sa nimi zamerať nielen konkrétna budova, ale napríklad aj predmet veľkosti okna. Boli by použiteľné, aj keby lode zostali v západnej časti Stredozemného mora. Podľa armády sú torpédoborce Barry, Mahan, Ramage a Gravely pripravené k akcii. V utorok preplával Gibraltárskym prielivom do Stredozemného mora piaty torpédoborec Stout. S ním sa však pre chystanú vojenskú akciu nepočíta.

Samson: Slovensko zrejme podporí prípadný vojenský zásah spojencov v Sýrii

Ak by v najbližších dňoch došlo k vojenskej intervencii v Sýrii, možno predpokladať, že v prípade konsenzu v NATO Slovensko vyjadrí svoj politický súhlas a podporí svojich spojencov. Povedal to bezpečnostný analytik Ivo Samson s tým, že bude dôležité, kto zásah uskutoční.

„Pôjde o to, kto tento zásah urobí a či to budú USA. Ak by sa zásah uskutočnil, pravdepodobne by šiel pod hlavičkou regionálnej organizácie, ktorá by mohla obísť neexistujúci mandát Bezpečnostnej rady OSN, čo je možné podľa článku 52 charty. V tom prípade by sa zrejme na stranu USA pridali aj ostatné členské krajiny NATO,“ uviedol Samson. Ako dodal, okrem bloku Rusko – Irán existuje celosvetová požiadavka na intervenciu v Sýrii.

Podľa riaditeľa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róberta Ondrejcsáka sa Slovensko do prípadnej intervencie vojensky zatiaľ nezapojí. „Na angažovanosť našich ozbrojených síl v súčasnosti nevidím priestor vzhľadom na predpokladaný charakter operácie,“ uviedol pre TASR Ondrejcsák.

Samson pripomenul, že ak by bol vojenský zásah formou bezletovej zóny, leteckých útokov alebo námornej blokády, na to Slovensko nemá prostriedky. „Ak by prišlo k peacekeepingu, to znamená k operácii na udržanie mieru, ak by NATO vyslalo podobne ako v Afganistane či v Iraku svoje jednotky, v tom prípade je predstaviteľné, že by sa Slovensko zapojilo úmerne svojim možnostiam. Má odmínovačov, má ženistov, tím lekárov,“ uviedol bezpečnostný analytik.

Podpora vojenskej intervencie zo strany SR by podľa Samsona nenaštrbila vzťahy medzi našou krajinou a Ruskom, ktoré v tomto smere vyzýva na zdržanlivosť a rozvahu. Samson pripomína, že v medzinárodnej politike malo Slovensko iný postoj ako ostatné krajiny, ale v prípade podpory vojenskej intervencie je SR viazaná predovšetkým svojimi záväzkami voči NATO a EÚ. „Napriek tomu, že si nechceme pokaziť vzťahy s Ruskom, sa na takejto operácii v prípade peacekeepingu budeme podieľať,“ dodal Samson.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Cameron #al-Káida