Zeman rozpustil českú Snemovňu

Český prezident Miloš Zeman podpísal rozpustenie českej Poslaneckej snemovne.

28.08.2013 07:53 , aktualizované: 10:41
Česko, Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata

Rozhodnutie vyjde o 11:00 v zbierke zákonov, čím Snemovňa v doterajšom zložení skončí. Podľa hovorkyne Hradu Hany Burianovej listinu na Hrade podpíše aj premiér v demisii Jiří Rusnok, informoval portál českej televízie ČT24.

Prezidentov podpis umožní, aby sa do 60 dní mohli konať predčasné voľby. Tie chce Zeman vyhlásiť na 25. a 26. októbra. Rozpustenie Snemovne teda znamená, že sa predvolebný boj môže naplno začať.

Zeman rozpustil Snemovňu po tom, ako tento krok pred týždňom odhlasovali samotní poslanci. Poslanci rozpustili parlament vôbec po prvý raz v histórii krajiny. Za takýto krok zdvihlo ruku 140 zo 147 prítomných zákonodarcov, a tak otvorili cestu k predčasným voľbám. Na rozpustení Snemovne sa strany dohodli vzápätí po tom, čo nedostala dôveru vláda Jiřího Rusnoka. Poslanci majú teraz päť dní na odovzdanie dokladov a tri týždne na vypratanie svojich kancelárií.

V čase, keď je Snemovňa rozpustená, môže vláda navrhovať zákonné opatrenia, ktorá schvaľuje len Senát. Hneď po voľbách ich ale musí potvrdiť novozvolená Snemovňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #voľby #Česko