Ľudia v sýrskom Damasku sa boja útokov a robia si zásoby

Džihán býva pri vojenskom letisku Mazza na predmestí Damasku. Teraz zbalila veci aj rodinu a odišla do centra mesta k príbuzným.

28.08.2013 09:43
Sýria, Damask Foto: ,
Na snímke z nedele stúpajú kúdole dymu z ťažkej mínometnej paľby vo východnom Damasku.
debata (17)

Je presvedčená, že Mazza bude prvé z cieľov, na ktoré sa zamerajú západné štáty pri chystanej odvete za nedávny chemický útok. V Damasku cítiť strach a obavy a ľudia si robia zásoby, napísala agentúra AFP.

„Som si istá, že zaútočia na Mazzu,“ tvrdí Džihán. Ide o jedno z najdôležitejších letísk v krajine, využíva ich aj prezident Bašar Asad, keď cestuje po Sýriui, čo ale nerobí často. Letisko stráži obávaná štvrtá divízia, ktorá má za úlohu chrániť Damask s okolím a ktorej velí prezidentov brat Máhir.

Džihán sa v pondelok presťahovala do Malkí, považované za bezpečnejšiu štvrť v centre mesta. Aj tam ale všetci rozvíjajú teórie o potenciálnych cieľoch útoku.

V centre mesta panuje akoby predvojnová atmosféra. Premávka sa spomalila, ľudia vychádzajú len kvôli naozaj dôležitým veciam. „V uliciach je menej ľudí. Manželka prestala chodiť pravidelne k matke ako predtým, teraz ide z práce rovno domov,“ hovorí bankový úradník Ádil.

„Už tri dni tu kolujú šialené zvesti. Matka je zdesená, pretože my bývame priamo pri sídle hlavného štábu armády, ktoré bude určite cieľ,“ hovorí 35-ročný Muhammad z bohatej štvrti Abú Ramani. „Od tej doby, čo sa hovorí o útokoch, mám vysoký tlak a hrozne sa bojím,“ priznáva žena v domácnosti Fatún, ktorá býva v tej istej štvrti.

Napätie je zrejmé aj na predavačovi elektroniky Malíkovi, ktorý má obchod v samom srdci Damasku. „Po tom pondelkovom prejave (amerického ministra zahraničia Johna) Kerryho sú všetci nervózni,“ povedal. Kerry povedal nekompromisne, že tí, ktorí sa rozhodli pre chemický útok proti civilistom, musia zaplatiť účty. „V televízii Al-Arabíja hovorili, že útoky budú na Mazzu a na medzinárodné letisko v Damasku,“ tvrdí Málik, ktorého inokedy rušný obchod teraz zíva prázdnotou.

Jeho sestra prepadla panike a vybrala bankové konto, manželka zase začala robiť zásoby. „Poslal som ju na trh a ona nakúpila veľké množstvo mäsa, paradajok, chleba a cestovín. Hovorí, že môžeme dlho uviaznuť zatvorení,“ opisuje svoje starosti Málik.

Obchodníci s potravinami zaznamenali, že sa ľudia naozaj zásobujú. „Nakupujú veľa ráno a potom po práci,“ hovorí Muhammad, ktorý predáva ryžu, olivový olej a cestoviny.

Obchodníka s kozmetikou Michela neznepokojujú ani tak západné strely, ako tie, ktoré na centrum páli podľa neho opozícia z granátometov. „Človeka to desí, pretože nám to padá na hlavu,“ hnevá sa muž.

Viacerých ľudí ale zaujíma budúcnosť spojená so západnými útokmi a mnohí dochádzajú k apokalyptickým záverom. „Ak na nás zaútočia, Rusko a Irán nám prídu na pomoc. Bude to tretia svetová vojna, a ten oheň hneď tak nezhasne,“ tvrdí pekár abú Ahmad z damaského centra.

„Útok je neodvratný, pretože (americký prezident Barack) Obama je pod tlakom medzinárodnej mienky. Naša krajina je ale už i tak vo vojne,“ povedala architektka Majsa ku konfliktu, ktorý má na konte 100 000 obetí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Damask