Americké tajné služby nepotvrdili, že za chemickým útokom stojí Asad

Americké tajné služby zatiaľ nie sú schopné potvrdiť , že za údajným chemickým útokom v Sýrii je sýrsky prezident Bašar Asad alebo niekto z jeho najbližších spolupracovníkov .

29.08.2013 08:18 , aktualizované: 22:33
Baššár al-Asad Foto:
Na snímke sýrsky prezident Bašar Asad. Zatiaľ nie je isté, že jeho vláda stojí za chemickým útokom v Sýrii.
debata (263)

S odvolaním sa na zdroje z rozviedok to napísala agentúra AP. Spojené štáty pritom chystajú odvetnú akciu, ktorá má potrestať sýrsky režim.

Prezident Barack Obama v stredu zodpovednosť za chemický útok pripísal jednoznačne sýrskej vláde a vyhlásil, že z tejto skutočnosti je potrebné vyvodiť dôsledky v medzinárodnom meradle.

Zdroje agentúry AP ale tvrdia, že spravodajská komunita si nie je zďaleka taká istá. Nepoužila by vraj termín „istý kôš“, ako to v roku 2002 urobil v prípade údajných irackých zbraní hromadného ničenia vtedajší šéf CIA George Tenet . Jeho istota sa nikdy nepotvrdila, avšak USA na jej základe zorganizovali inváziu do Iraku.

Americké tajné služby teraz pripravili správu o Sýrii, a tá je podľa AP plná výstrah. Stavia na tom, že je veľmi pravdepodobné, že za chemickým útokom je Asadova armáda. Výbory Kongresu majú byť o dôkazoch zhromaždených spravodajcami oboznámené pri telekonferencii zvolanej na štvrtok.

Spravodajcovia priznávajú, že nie sú schopní určiť presne miesta, na ktorých Asad skladuje chemické zbrane. Asad ich mohol v minulých dňoch premiestniť. Táto neistota zvyšuje nebezpečenstvo, že riadené strely, ktorými má byť odveta vedená a ktoré majú zasadiť úder Asadovej vojenskej infraštruktúre môžu náhodne zasiahnuť uskladnené chemikálie, čím by odveta nadobudla podobu chemického útoku.

USA za viac ako dva roky chaosu v Sýrii stratili istotu v tom, kto v krajine chemické zbrane naozaj kontroluje. Satelity zaznamenali pohyb sýrskych jednotiek vysťahovalcov nákladné vozne so zbraňami. Nie je z toho ale možné určiť, čo bolo prevážané ani kam bolo čo prevezeného. A nie je ani jasné, či armáda stačila previezť všetky uskladnené chemikálie zo skladov skôr, než sa oblastí zmocnili povstalci. Zachytený telefonický rozhovor, ktorý sa zmieňuje o útoku, bol vedený nízko postaveným členom armády, takže ho nemožno považovať za dôkaz, že útok nariadil niekto z ľudí okolo Asada alebo z velenia armády.

Biely dom by mal rád v ruke dôkaz o tom, že útok je dielom sýrskeho vedenia. Má to vylúčiť možnosť, že bez Asadovho rozkazu zaútočilo niekoľko armádnych odpadlíkov, ktorým sa dostali chemické zbrane do rúk. Má sa tiež vylúčiť možnosť, že vláda už nemá všetky chemické zbrane pod kontrolou a že tieto zbrane použili povstalci, aby Západ zavliekli do konfliktu.

USA na misiu do Sýrie nasadili len niekoľko sto operatívcov, pretože mnoho agentov je zamestnaných úlohou v Afrike a na Arabskom polostrove. Tajné služby požiadali o posily, aby mohli dodať potrebné dôkazy. Preto je oneskorená správa spravodajcov, ktorá mala byť na stole už v utorok.

Spravodajské zdroje AP teda nie sú schopné potvrdiť výrok ministra Johna Kerryho: " Vieme, že chemické zbrane kontroluje sýrsky režim. " Hovorca jeho úradu Marie Harfová ale v stredu vyhlásila, že nezáleží na tom , či bude mať americká administratíva o týchto detailoch istotu. " Pripisujeme za použitie chemických zbraní zodpovednosť Asadovi, pretože ich použil jeho režim proti vlastnému ľudu, bez ohľadu na to, kto to nariadil, " povedala Harfová.

Stáli členovia BR OSN sa ohľadne Sýrie nedohodli

Britskí poslanci začali o téme debatovat vo štvrtok, rozhodujúce hlasovanie sa má konať až po zverejnení správy inšpektorov OSN. Podľa Camerona nie je cieľom úderu zvrhnúť režim, ale potrestať prezidenta Bašara Asada. Na záver štvrtkovej debaty neskoro večer chce britský parlament hlasovať o vládnej rezolúcii, ktorá predpokladá druhé hlasovanie so zreteľom na správu OSN. Opoziční labouristi plánujú hlasovať proti vládnemu návrhu vyhlásenia o Sýrii a chcú podporiť vlastné uznesenie.

Pätica stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, teda Británia, Francúzsko, USA, Rusko a Čína, sa vo štvrtok kvôli sýrskej kríze opäť zišla, ale podľa spravodajských agentúr rokovanie trvalo sotva 45 minút a zjavne nedospelo k žiadnemu pokroku.

O schôdzku podľa diplomatov požiadalo Rusko, ktoré sa stavia proti akémukoľvek vojenskému zásahu v Sýrii. Žiadny z veľvyslancov sa po stretnutí nechcel vyjadriť.

Niektorí ruskí experti nepočítajú s prípadným zásahom pred summitom skupiny G20, ktorý sa bude konať v Rusku 5. a 6. septembra. Obama do Ruska podľa všetkého odlieta v utorok a nečaká sa, že by USA zaútočili v čase prezidentovej neprítomnosti v krajine.

Inšpektori OSN budú v Sýrii pracovať do piatku

Inšpektori OSN v štvrtok odišli na tretiu inšpekčnú cestu do oblasti Ghúta pri Damasku. Dôkazy o údajnom chemickom útoku budú zhromažďovať do piatku. Oznámil to generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého experti Sýriu opustia v sobotu ráno.

Pri útoku v Sýrii zomrelo 21. augusta podľa údajov sýrskej opozície niekoľko stoviek ľudí. Konvoj šiestich vozidiel vo štvrtok ráno vyšiel s inšpektormi OSN do Ghúty. Práve táto oblasť ležiaca východne do sýrskej metropoly bola pri útoku zasiahnutá.

Inšpektori sú v Sýrii od 18. augusta a mali sa pôvodne zaoberať útokmi hlásenými už na jar. Namiesto toho boli ale nasadení k objasneniu útoku z minulej stredy. Snažia sa o to od pondelka, v utorok misiu prerušili z bezpečnostných dôvodov. Odchádzajú do oblastí, ktoré kontroluje opozícia a tá im zabezpečuje eskortu.

Rusi posielajú lode, Briti stíhačky

V napätej atmosfére okolo Sýriie dve vplyvné krajiny vo štvrtok informovali o vyslaní svojich vojenských strojov do okolia blízkovýchodnej krajiny. Kým Briti potvrdili „čisto preventívne“ vyslanie šiestich bojových lietadiel RAF Typhoon na základňu na Cypre vzdialenom približne 200 kilometrov od sýrskeho pobrežia, Rusi avizujú skoré vyslanie plavidiel do Stredozemného mora. Británia tvrdí, že tento krok nesúvisí so situáciou v Sýrii a hroziacim útokom na ňu, Moskva však pripúšťa, že ich krok nadväzuje na „známu situáciu“ v regióne. Preto posilní existujúcu tamojšiu flotilu „veľkým“ protiponorkovým plavidlom a torpédoborcom.

Libanonské médiá vo štvrtok priniesli vyjadrenia kritizované sýrskeho prezidenta Bašara Asada, ktorého vláda je Západom obviňovaná z minulotýždňového chemického útoku. Ten sľubuje v prípade zahraničnej vojenskej agresie víťazstvo. Podľa jeho slov je vôľa ľudu na vysokej úrovni a deklaroval pripravenosť čeliť akýmkoľvek útokom v záujme ochrany vlasti. Vyštudovaný oftalmológ zároveň varoval pred dopadmi konania Západu. „Je to historická konfrontácia, z ktorej vyjdeme víťazne,“ citovali Asada libanonské médiá.

V tejto súvislosti sa vo štvrtok vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zatiaľ nepodporuje ozbrojený útok na Damask. Juhokórejský šéf organizácie žiada čas pre inšpektorov, ktorí v Sýrii preverujú okolnosti údajného použitia chemických zbraní. Pan potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch. Odhaduje sa, že útok by mohol byť najhorším chemickým od akcie niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna spred 25 rokov v kuvajtskej dedine Halabdža. Zahynulo vtedy 5000 ľudí.

Krajiny Latinskej Ameriky sú proti vojenskému zásahu

Skupina krajín Latinskej Ameriky odmieta vojenský zásah proti režimu v Sýrii. Uviedla to agentúra AFP.

„Útok proti Sýrii by mal veľmi vážne následky pre oblasť Blízkeho východu, ktorá je už tak nepokojná,“ uviedlo vo vyhlásení kubánske ministerstvo zahraničia. Podľa neho by išlo o porušenie princípov OSN a medzinárodného prá­va.

Podobne sa podľa AFP vyjadrili v stredu tiež Ekvádor, Bolívia, Venezuela a Brazília. Brazília nepodporí vojenskú intervenciu v Sýrii bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN, vyhlásilo brazílske ministerstvo zahraničia. Išlo by sa podľa neho o porušenie medzinárodného práva a Charty OSN.

Sýrski hackeri pohrozili USA odvetou, ak zaútočia

Ak Spojené štáty zaútočia na Sýriu, musia počítať s odvetou v podobe kybernetického útoku, ktorý chystá hackerská skupina, ktorá si hovorí Sýrska elektronická armáda (SEA). Na kybernetickú hrozbu, ktorej USA môžu čeliť, upozornili bezpečnostní odborníci, ktorých citovala agentúra Reuters.

SEA je lojálna režimu v Damasku, ťaží z podpory Iránu a má za sebou niekoľko zo svojho pohľadu úspešných akcií. Najnovšie tento týždeň narušila internetové stránky novín The New York Times a Huffington Post. Najničivejšou akciou SEA bolo narušenie twitterového účtu agentúry Associated Press, ktorým skupina v apríli vysielala fiktívne správy o explóziách v Bielom dome. Veľmi rýchlo to narušilo operácie na burzách, na ktorých sa odpísalo vyše 100 miliárd dolárov.

Bývalý poradca Bieleho domu v otázkach kybernetickej bezpečnosti a ochrany proti terorizmu Richard Clarke povedal, že „je pravdepodobné, že SEA niečo v odvete za americký útok na Sýriu podnikne, možno s pomocou skupín napojených na Irán“. Bývalý riaditeľ americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť Michael Hayden považuje SEA za predĺženú ruku Iránu, ktorý v minulých troch rokoch veľmi zapracoval na svojej kybernetickej kapacite.

V stredu SEA zaslala do redakcie Reuters vyhrážku, že ak USA na Sýriu zaútočí, bude potom všetko inak ako predtým a stať sa môže čokoľvek. Hovorca amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti Peter Boogaard vyhlásil, že jeho úrad dianie okolo Sýrie starostlivo sleduje, hovorca ministerstva obrany sa k jednotlivým vyhrážkam nechce vyjadrovať a Pentagon do stredy nič podozrivého nezaznamenal.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok