Autor obrazu, ktorý zomiešňuje Putina a Medvedeva, žiada o azyl vo Francúzsku

Ruský maliar Konstantin Altunin, ktorý vystavil obraz zosmiešňujúci ruských najvyšších ústavných činiteľov, žiada o azyl vo Francúzsku.

29.08.2013 17:01
Medvedev, Putin Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev (vľavo) a prezident Vladimir Putin.
debata (61)

Podľa agentúry AFP sa 45-ročný umelec snaží zohnať potrebné dokumenty v záujme zotrvania na francúzskom území. Od stredy sa nachádza v Paríži, kam priletel krátko po získaní informácie o skonfiškovaní sporných obrazov a následnom zrušení jeho výstavy v jednom z petrohrohradských múzeí. Altunin potvrdil, že polícia označila jeho exhibíciu za extrémistickú a že mu hrozí stíhanie. Autor diela, na ktorom sa prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev objavili iba v ženskej spodnej bielizni, sa podľa svojich slov domnieval, že úrady budú na vec nazerať s humorom, no opak bol pravdou. Podľa jeho názoru však ide o „absolútne nevinnú iróniu“. Altunin zároveň spresnil, že obraz vznikol v roku 2011 po oznámení, že obaja lídri si svoje posty opätovne vymenia.

Ruská polícia v stredu skonfiškovala štyri obrazy zosmiešňujúce prezidenta Putina a premiéra Medvedeva vystavené v rámci exhibície v Petrohrade, rodnom meste oboch lídrov. Altunin zobrazil oboch ruských predstaviteľov v ženskej spodnej bielizni, pričom Putin sa hrá s Medvedevovými vlasmi. Na obrazy upozornili políciu návštevníci výstavy, a tá následne konala na základe zákona o zákaze propagácie homosexuality. Polícia výstavu s názvom Lídri zrušila a zadržané obrazy teraz analyzuje. Na jednom z nich je zobrazený aj poslanec petrohradského zastupiteľstva a tvrdý zástanca zákazu homosexuálnej propagandy Vitalij Milonov. Altunin ho zobrazil pred dúhou, ktorá je symbolom medzinárodného hnutia bojujúceho za práva neheterosexuál­nych osôb.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Medvedev #obraz #Altunin #Vladimir Putin