Británia sa nepripojí k zásahu v Sýrii, USA nevylúčili samostatný útok

Britský minister obrany Philip Hammond po nečakanej prehre vlády v parlamentnom hlasovaní o uznesení k sýrskej kríze uviedol, že sa Británia nezúčastní na žiadnej vojenskej akcii proti Sýrii. Biely dom vzápätí nevylúčil možnosť jednostranného úderu, no aj tak sa podľa šéfa Pentagonu budú USA naďalej usilovať pre zásah v Sýrii o vytvorenie medzinárodnej koalície.

30.08.2013 06:53 , aktualizované: 13:02
Sýria, Británia Foto: ,
Demonštranti pred britským parlamentom vyzývajú poslancov, aby neodsúhlasili účasť Británie na prípadnom vojenskom útoku na Sýriu.
debata (111)

"Dúfal som, že sa argumentmi presadíme, ale pochopili sme, že je tu hlboká nedôvera voči angažovaniu sa na Blízkom východe, " povedal Hammond v nočnom programe televízie BBC. Pripustil, že kľúčový britský spojenec, Spojené štáty, môžu byť britským postojom nezapojiť sa do akcie sklamané, ale nemyslí si, že by britská neúčasť mohla vojenskú akciu zastaviť.

Biely dom medzitým podľa agentúry AFP potvrdil, že Barack Obama rozhodne o postupe v sýrskej otázke „v záujme Spojených štátov“. „Spojené štáty budú ďalej konzultovať s britskou vládu ako s jedným z našich najbližších spojencov a priateľov“, ale „rozhodnutie prezidenta Obamu sa bude riadiť tým, čo je v záujme USA,“ uviedla hovorkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Caitlin Haydenová.

„Je vecou každej krajiny prijímať svoje vlastné rozhodnutie,“ poznamenal k hlasovaniu americký minister obrany Chuck Hagel na tlačovej konferencii v Manile. „Náš postoj je, že budeme pokračovať v úsilí o vytvorenie mezinárodnej koalície, ktorá bude postupovať spoločně. A myslím, že je tu rad krajín verejne vyjadrujúcich svoj názor na použitie chemických zbraní,“ dodal.

Francúzsko trvá na potrestaní Asadovho režimu

Nesúhlas britského parlamentu s vojenským úderom proti Sýrii neovplyvní vôľu Paríža potrestať sýrsky režim Bašára Asada za očividný chemický útok proti civilistom. V rozhovore s denníkom Le Monde to vyhlásil francúzsky prezident François Hollande.

„Chemický masaker pri Damasku nemôže a nesmie zostať nepotrestaný,“ povedal Hollande. Dodal, že podporuje „tvrdú“ odvetnú akciu za útok, ktorý na Sýrčanoch napáchal „nenapraviteľné“ škody. V tejto veci chce Francúzsko spolupracovať so svojimi spojencami.

Každá krajina má podľa francúzskeho prezidenta zvrchované právo rozhodnúť sa, či sa zúčastní na operácii, alebo nie. „To platí pre Britániu aj pre Francúzsko,“ povedal.

Hollande vo štvrtok rokoval s predsedom sýrskej opozičnej koalície Ahmadom Džarbom. Potom vyhlásil, že treba pomôcť opozičnej koalícii, aby sa stala v Sýrii prijateľnou alternatívou, aby skoncovala s násilím a treba umožniť politické riešenie. Ponuku vojenskej pomoci povstalcom zo začátku týždňa však nezopakoval.

Nemecko vylúčilo útok na Sýriu

Nemecký minister zahraničia v piatok vylúčil účasť Nemecka na vojenskom útoku v Sýrii. Guido Westerwelle povedal pre nemecký denník Neue Osnabrücker Zeitung, že „o taký krok nikto nepožiadal a ani ho nikdy nezvažovali“. „Usilujeme sa o to, aby Bezpečnostná rada OSN našla spoločný postoj a aby inšpektori OSN čo najskôr ukončili v Sýrii svoju prácu,“ povedal minister.

Berlín prednedávnom povedal, že bude podporovať „kroky“ proti sýrskemu režimu, ak sa potvrdí, že použil smrteľné chemické zbrane, no nešpecifikoval, aké to budú kroky. Vo štvrtok sa nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin zhodli na tom, že je potrebné, aby si Bezpečnostná rada preštudovala správu expertov OSN o údajnom chemickom útoku neďaleko Damasku, vyhlásil v piatok Kremeľ.

Cameron utrpel ponižujúcu porážku, tvrdí ostrovná tlač

Cameronova vláda vo štvrtok v noci prehrala hlasovanie v snemovni o vojenskej intervenciii v Sýrii v pomere 272 ku 285 hlasom. Premiér vzápätí podľa agentúr prisľúbil, že názor parlamentu neobíde, ale bude ho rešpektovať, pretože je mu jasné , že si parlament vojenský zásah nepraje .

Pred parlamentnou debatou britská vláda zverejnila vlastné interné analýzy, podľa ktorej by bol vojenský úder proti Sýrii oprávnený aj v prípade, že by ho blokovala Bezpečnostná rada OSN. Podľa dobrozdania by bol útok oprávnený, pretože by išlo o „humanitárnu intervenciu“. Vláda tiež argumentovala materiálom britských spravodajských služieb, podľa ktorého nie je pochýb, že v Damasku došlo k chemickému útoku. Podľa správy neexistuje " žiadny hodnoverný alternatívny scenár", než že ide o dielo sýrskeho režimu.

David Cameron Foto: Reuters, REUTERS TV
Cameron David Cameron

Britský premiér utrpel nečakanú a ponižujúcu porážku, ktorá nielen vylúčila účasť Británie na prípadnom útoku na Sýriu, ale tiež oslabila jeho autoritu. Zdôrazňujú to v piatok britské médiá a pripomínajú, že proti premiérovi hlasovali desiatky poslancov jeho Konzervatívnej strany.

Bola to nečakaná porážka nielen preto, že ešte začiatkom týždňa sa zdala parlamentná podpora vojenskému útoku na Sýriu zaistená, ale aj preto, že tesne pred hlasovaním snemovňa hladko odmietla alternatívny návrh labouristov rozdielom viac ako stovky hlasov. Po zverejnení výsledkov hlasovania sa z lavíc opozičných poslancov ozývali na premiérovu adresu výkriky: „Rezignujte!“. Podľa denníka Times zažil Cameron najhoršie poníženie v premiérskej funkcii, pretože parlament odmietol aj umiernený variant vládnej rezolúcie, tá ustupovala opozičným labouristom a zaručovala ešte druhé hlasovanie o vlastnom vojenskom údere .

Podľa Financial Times je výsledok hlasovania „pre premiéra veľkou politickou nepríjemnosťou“. Daily Telegraph píše, že Cameron utrpel nielen trápnu, ale aj bezprecedentnú porážku. Je to prvýkrát, čo sa britský parlament postavil proti nasadeniu vojenskej sily, zdôraznil. Je to tiež prvýkrát od suezskej krízy v roku 1956, kedy opozícia v takejto záležitosti nepodporila vládu.

Výsledok hlasovania tiež zdôrazňuje prevládajúcu nedôveru voči oficiálnym spravodajským informáciám, dodal konzervatívny denník v súvislosti s irackou vojnou pred desiatimi rokmi. Tú Spojené štáty a Británia zdôvodňovali neexistujúcimi irackými zbraňami hromadného ničenia. Guardian napísal, že hlasovanie zasadilo zničujúci úder Cameronovej autorite, keď proti nemu hlasovalo aj 30 konzervatívnych poslancov, rovnako ako deväť poslancov koaličných liberálnych demokratov.

Guardian poznamenal, že Cameronova kancelária tým vôbec vôbec nadšená. Podľa denníka sú členovia vlády podráždení tým, že premiér zle odhadol nálady konzervatívnych poslancov a posilnil tak šéfa labouristov Eda Milibanda. Súčasne sa vraj ale Cameron zatiaľ nemusí obávať o svoju funkciu. „Naši rebeli dali najavo, že podporujú premiéra pokiaľ ide o ekonomiku a reformy školstva a sociálne zabezpečenie. Nepodporil ho pokiaľ ide o Sýriu,“ povedal denníku nemenovaný zdroj z Cameronovho ú­radu.

Politológ z Londýnskej ekonomickej školy (LSE) Tony Travers uviedol, že ministerský predseda sa zjavne prepočítal, keď zvolal poslancov z prázdnin. "Je to zjavne porážka, ktorá ukazuje, že zle odhadol situáciu pokiaľ ide o opozíciu, aj o jeho vlastnú stranu. Ale nie je to pre neho koniec sveta, už prehral aj iné hlasovanie, " uzavrel Travers.

USA možno zaútočia aj mimo Damasku

Vojenská akcia proti Sýrii, ktorou chcú Spojené štáty potrestať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za údajné použitie chemických zbraní, sa zrejme zameria aj mimo Damasku. Terčom podľa zdrojov spravodajskej televízie Fox News majú byť aj logistické systémy pre chemický arzenál. Experti v tejto súvislosti varujú pred nechceným zásahom skladísk chemických zbraní.

Spomínané logistické systémy okrem iného zahŕňajú veliace a kontrolné strediská v metropole, ale aj zariadenia na odpaľovanie striel krátkeho doletu a delostrelecké pozície v horách mimo hlavného mesta. Naopak, nepredpokladá sa úder na Asadov palác a budovy ministerstiev. Kľúčoví predstavitelia vlády boli údajne spolu s vybavením z týchto sídiel evakuovaní.

Istý zástupca americkej vlády presný rámec zásahu, alebo pravdepodobné ciele, bližšie nešpecifikoval. Potvrdil však informácie, že Pentagon americkému prezidentovi Barackovi Obamovi predložil ako možnosť bombardovanie veliteľských zariadení a raketových a delostreleckých batérií.

Experti citovaní agentúrou AP varujú pred útokom na sklady chemických zbraní, ktoré podľa nich nemožno jednoducho bombardovať. To je tiež podľa všetkého dôvod, prečo Washington zvažuje iné než chemické ciele. Teraz skôr panujú obavy, či ostreľovanie iných vojenských zariadení, ako sú sklady nervového plynu, nemôže náhodne uvoľniť do ovzdušia nebezpečné chemikálie. Spojené štáty totiž stratili stopu niektorých častí sýrskej chemickej výzbroje.

Chemickí experti OSN začali v Damasku poslednú inšpekciu

Chemickí experti OSN v piatok v rámci posledného inšpekčného dňa v Sýrii zamierili do nemocnice v Damasku, kde sa podľa agentúry Reuters chcú stretnúť s lekármi. Inšpektori zisťujú, či sa na mieste odohral chemický útok. V piatok chcú prácu v teréne skončiť a v sobotu ráno krajinu opustiť.

Inšpektori podľa Reuters odišli do centrálneho Damasku, AFP ale informovala, že ich cieľom bolo lekárske zariadenie na predmestí Mazza, kde je tiež vojenské letisko. V pondelok inšpektori odoberali krvné vzorky ľuďom na predmestí Muadamíja, v utorok pre predchádzajúcu paľbu na svoj konvoj prácu z bezpečnostných dôvodov prerušili a v stredu pôsobili v okolí Malajhy, čo sú farmy v oblasti Ghúty zasiahnutej údajným chemickým útokom. Vo štvrtok sa do Ghúty vrátili.

V Ghúte sa inšpektori pohybovali v sprievode povstalcov, ktorí túto časť sýrskej metropoly ovládajú. V piatok podľa svedkov experti nepoužili ochranný výstroj, čo naznačuje, že nevstúpia na územie ovládané rebelmi. Inšpektori sú v Sýrii od 18. augusta a mali sa pôvodne zaoberať údajnými chemickými útokmi hlásenými už na jar. Namiesto toho však boli nasadení k objasneniu útoku z minulej stredy. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun očakáva prvé informácie o ich práci v sobotu, teda v deň, kedy Sýriu opustia. Termín zverejnenia oficiálnej správy zatiaľ nie je známy.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #britský parlement #hlasovanie o útoku na Sýriu