Tisíce Egypťanov vyšli do ulíc, pri stretoch zahynulo šesť ľudí

Tisíce priaznivcov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího v piatok vyšli do ulíc Káhiry aj niekoľkých ďalších egyptských miest.

30.08.2013 07:29 , aktualizované: 21:30
Egypt, nepokoje Foto: ,
Príslušníci egyptskej armády dozerajú na poriadok v uliciach Káhiry.
debata (2)

Armáda sa však na demonštrácie dôkladne pripravila a uzavrela v metropole prístupovej cesty k niekoľkým hlavným námestím, vrátane Tahríru a zavrela aj mešitu na Ramsesovom námestí, do ktorej sa pred dvoma týždňami protestujúci ukryli a odmietali ju opustiť. Pri stretoch stúpencov a odporcov islamistov zomrelo šesť ľudí a ďalších najmenej 50 ich bolo zranených, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Piatkový protest bol doteraz najväčším po niekoľkých dňoch relatívneho pokoja. Ten zavládol po násilných stretoch s armádou, pri ktorých prišlo o život približne 900 ľudí, a potom, čo bolo zadržaných množstvo predstaviteľov ešte donedávna vládnuceho Moslimského bratstva. Aj keď sprvu všetko prebiehalo bez problémov, nakoniec sa objavili ojedinelé incidenty a armáda použila proti protestujúcim v Káhire slzný plyn. Taktiež prišlo o život šesť ľudí, egyptské úrady ale nespresnili, čo smrť Egypťanov zapríčinilo. Asi dvadsať demonštrantov bolo zadržaných.

Hneď po modlitbách vyšlo asi 500 demonštrantov do ulíc v centre Káhiry a kričali heslá ako Prebuďte sa, nebojte sa, armáda musí odísť!, Ministerstvo vnútra sú zločinci! či Egypt je islamistický, nie sekulárny! Na dianie dohliadali vojaci spolu s policajnými ťažkoodencami v nepriestrelných vestách.

Podobné pochody sa konali aj v Alexandrii, Sueze či Port Saídu. Demonštranti, medzi ktorými boli muži aj ženy, niesli najrôznejšie transparenty a mnohí mali zdvihnuté štyri prsty, čo je symbol, ktorý sa stal vlastnou priaznivcom Moslimského bratstva. Gesto solidarity odkazuje k udalostiam pri mešite Rábaa al-Adavíja v Káhire, kde pri vyprataní protestného tábora islamistov zomreli stovky ľudí. Slovo „Rábaa“ totiž znamená štyri.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo #násilie