Radiácia vody vo Fukušime je 18-krát vyššia ako pri minulom meraní

Radiácia v skladovacích nádržiach s vodou v jadrovej elektrárni Fukušima je 18-krát vyššia, ako udávalo minulé meranie.

01.09.2013 09:55
elektráreň Fukušima Foto: ,
Obrovské nádrže plné rádioaktívnej vody okolo Fukušimy.
debata

Oznámila to spoločnosť, ktorá prevádzkuje elektráreň. Z nádrží taktiež uniká ďalšia voda, uviedla spoločnosť.

Únik vody z elektrárne zničenej katastrofálnym zemetrasením a vlnou cunami v roku 2011 priznala spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco) v júli. Japonský úrad pre dohľad nad jadrovou energiou (NRA) tento týždeň zvýšil stupeň závažnosti úniku vysoko rádioaktívnej vody používanej na chladenie z jednej z nádrží z pôvodného prvého stupňa, ktorý označuje obyčajnú anomáliu, na tretí stupeň, ktorý na medzinárodnej stupnici jadrových udalostí znamená „vážny incident “.

Prevádzkovateľ elektrárne oznámil, že rádioaktivita nameraná na dne jednej z nádrží dosahuje hodnoty 1800 milisievertov za hodinu, čo je dávka, ktorá by bola pre človeka vystaveného tomuto žiareniu smrteľná za štyri hodiny. Ešte minulý týždeň pritom ukazovali merania hodnotu 100 milisievertov za hodinu.

Spoločnosť Tepco tiež zistila ďalší únik, tentoraz z potrubia spájajúceho dve z nádrží. Doterajší objem rádioaktívnej vody, ktorého únik z jednej z poškodených nádrží firma priznala, bol 300 ton. Ako dlho už voda, ktorá sa zrejme dostala aj do oceánu, z elektrárne presne uniká, nie je jasné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima #rádioaktivita