USA tvrdia, že majú dôkazy o použití sarínu v Sýrii

Americký minister zahraničia John Kerry vyhlásil, že Spojené štáty získali a vyhodnotili vzorky, ktoré potvrdili použitie sarínu pri nasadení chemických zbraní v Sýrii 21. augusta.

01.09.2013 10:41 , aktualizované: 21:18
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Na snímke urobenej z videa odoberajú členovia vyšetrovacieho tímu OSN vzorky v jednej zo štvrtí Damasku, ktorá bola vystavená chemickému útoku.
debata (107)

Washington z tohto útoku obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

„Vzorky vlasov a krvi pozitívne ukázali stopy plynu sarín,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie v rozhovore pre stanicu NBC. Podľa ministra ide o „veľmi dôležitý posun“, dosiahnutý „v posledných 24 hodinách“. A to vďaka tomu, že do Spojených štátov budú prepravené a následne otestované vzorky od prvej pomoci obetiam útoku z 21. augusta na východnom predmestí Damasku.

Z Kerryho slov nebolo podľa agentúry AFP jednoznačné, či išlo o vzorky od pracovníkov záchrannej služby, alebo o vzorky získané vďaka týmto záchranárom.

Minister však zdôraznil, že testované vzorky boli získané „nezávisle“ na vzorkách, ktoré v Sýrii zhromažďovali inšpektori OSN.

Minister tiež vyjadroval presvedčenie, že Kongres Obamovo rozhodnutie zaútočiť podporí. Ale zároveň upozorňoval, že prezident má právomoc sám začať akciu proti Sýrii, ak by Kongres nevyslovil s úderom súhlas.

Sýria podľa Asada dokáže čeliť akémukoľvek útoku zvonku

Prezident Bašár Asad povedal, že Sýria dokáže čeliť akémukoľvek útoku zvonku a že hrozby USA ju neodradia od „boja s terorizmom“, teda s povstalcami.

„Sýria … je schopná čeliť akejkoľvek agresii zvonku,“ citovala podľa agentúry Reuters sýrska štátna televízia Asadove slová, vyslovené počas stretnutia s iránskymi predstaviteľmi.

„Americké hrozby zaútočenia na Sýriu neodradia Sýriu od jej zásad … ani od jej boja s terorizmom, podporovaným niektorými regionálnymi a západnými krajinami, predovšetkým Spojenými štátmi,“ povedal Asad.

Sýrski vládni predstavitelia zvyčajne hovoria o povstalcoch, ktorí bojujú za zvrhnutie Asada, ako o teroristoch.

Podľa sýrskej opozície Obama posilnil Asadov režim

Sýrčania, ktorí sú proti režimu prezidenta Asada, v sobotu reagovali s nevôľou na zrejmé rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu odložiť bezprostredný útok proti Sýrii. Podľa ich názoru táto neschopnosť konať môže posilniť Asadovu vládu, napísal denník The Washington Post.

Po Obamovom oznámení, že sa bude usilovať o súhlas Kongresu s akýmkoľvek útokom na Sýriu, čo odkladá možné vojenské akcie o najmenej desať dní, predpovedajú povstaleckí bojovníci, že Asadovi verní sa budú snažiť využiť tento čas k zosilneniu útokov na povstalecké bašty.

„Asad dostal od medzinárodného spoločenstva zelenú, " povedal Músa abú Katada z povstaleckej vojenskej rady, ktorý s novinármi Washington Postu hovoril v oblasti ovládanej povstalcami západne od Damasku. "Správa, ktorú od medzinárodného spoločenstva dostal, je taká, že môže zabíjať svojich ľudí aj konvenčnými prostriedkami, nielen chemickými zbraňami,“ dodal. Po dni všeobecnej paniky v Damasku, keď ľudia kupovali zásoby potravín v očakávaní amerického úderu, sú sklamaní aj tí,ktorí dúfali, že americká intervencia oslabí Asadovo mocenské postavenie. „Pripadám si zradená,“ povedala dvadsaťštyriročná žena, ktorá sa predstavila len ako Sarah. „Asad zo všetkého toho zmätku vychádza víťazne. Zatiaľ vyhráva a jeho dôvera v seba i jeho režim porastie,“ dodala v telefonáte z Damasku.

Na možný úder sa celý tento týždeň pripravovala aj sýrska armáda, ktorá presúvala vojakov a ťažkú ​​techniku ​​z vojenských základní do civilných budov a štvrtí, uviedli svedkovia. Vo veľkých mestách Homs a Damask prichádzali vojaci v autobusoch do univerzitných internátov a obyvatelia hlásili, že do obytných štvrtí sa presunuli tanky a delá.

„Ten druh úderov, ktoré USA ohlasovali v príliš veľkom predstihu, by nezasadil podstatnejšiu vojenskú ranu,“ myslí si Emile Hokayem, blízkovýchodný analytik Medzinárodného ústavu pre strategické štúdie. „Dával príliš veľa času všetko ukryť, takže zničených by bolo len niekoľko budov, " dodal s tým, že Obamovo váhanie zakročiť len posilní dojem medzi Asadovými stúpencami, že Západ si neželá zmenu sýrskeho režimu. "Takže to len zvýši rozpory a Asad bude ďalej zabíjať ľudí konvenčnými metódami.“

Už skôr sa objavili obavy, že americká intervencia do komplikovanej vojny v Sýrii vyvolá odvetu, ktorá ponorí oblasť do širšieho konfliktu. Irán v sobotu vydal svoje doposiaľ najtvrdšie varovanie, keď vyhlásil, že akýkoľvek útok na jeho blízkeho spojenca bude „citeľný aj mimo hraníc Sýrie“. Aj Rusko Obamu varovalo pred vojenskou akciou, hoci nepripojilo sľub, že by sa vydalo brániť sýrsky režim.

Celú sobotu panovala v Damasku panika. Dlhé fronty sa tvorili pred pekárstvom, kde sa ľudia snažili nakúpiť dostatočné zásoby. Všade inde sa ulice vyľudnili, obyvatelia sa uchýlili do bezpečia svojich domovov – alebo utiekli do susedného Libanonu.

Sýrska štátna televízia prerušila bežné vysielanie a začala vysielať vytrvalý prúd protiamerických urážok a výpadov v sérii talk-show za účasti provládnych analytikov, ktorí sa bez zábran vyhrážali americkým záujmom v oblasti a nevynechali ani susedný Izrael. "Ak vypustíme jedinú raketu na Izrael, v tej sekunde sa vojna v Sýrii zastaví, " povedal Salim Harby, jeden z proasadovských politológov. Podľa jeho názoru zvažujú USA útok na Sýriu len preto, že ich vyplašila rozširujúca sa sýrska moc v regióne.

Mnohí západní experti považujú za nepravdepodobné, že by Asad riskoval vyvolanie ešte väčšieho amerického hnevu priamym úderom proti Izraelu alebo ďalším americkým regionálnym spojencom – Jordánsku či Turecku, ktoré tiež so Sýriou susedia.

Francúzsko samé útočiť nechce, počká na rozhodnutie Kongresu

Francúzsky minister vnútra Manuel Valls v nedeľu uviedol, že Francúzsko nebude v Sýrii útočiť samé, ale počká si najprv na rozhodnutie amerického Kongresu. Valls sa tak vyjadril po rastajúcom tlaku na francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby otázku intervencie predložil parlamentu na schválenie.

„Francúzsko nemôže ísť samé. Potrebujeme koalíciu,“ povedal minister pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Podľa jeho slov sobotné rozhodnutie Obamu vytvorilo novú situáciu, čo znamená, že Francúzsko musí počkať na to, ako sa vyvinie. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault sa v pondelok stretne so šéfmi oboch komôr parlamentu, aby prebral situáciu v Sýrii pred nadchádzajúcou stredajšou parlamentnou debatou.

Saudská Arábia vyzvala na zasadnutí Ligy arabských štátov v Káhire svetové spoločenstvo na použitie všetkých potrebných prostriedkov na zastavenie násilia páchaného sýrskym režimom. Predseda sýrskej opozičnej koalície Ahmad Džarba zase apeloval na ministrov zahraničných vecí arabských krajín, aby podporili pripravovaný vojenský úder niekoľkých západných štátov proti sýrskemu režimu.

Pápež František dôrazne odsúdil použitie chemických zbraní, ale vyzval k diplomatickému urovnaniu konfliktu v Sýrii. Oznámil tiež, že 7. septembra povedie celosvetový deň pôstu a modlitieb za mier v Sýrii.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria