Americká NSA sledovala aj prezidentov Brazílie a Mexika

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) cielene sledovala komunikáciu brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej a mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta.

02.09.2013 07:09
NSA, Národná bezpečnostná agentúra, USA Foto: ,
Archívna snímka budovy Národnej bezpečnostnej agentúry.
debata (1)

Podľa agentúry AP to odhalil americký novinár pôsobiaci v Brazílii Glenn Greenwald. V publicistickej relácii brazílskej televízie povedal, že informácie čerpal z dokumentov z júna minulého roka, ktoré mu údajne poskytol bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Dokumenty vraj odhaľujú, že terčom programu globálneho monitorovania internetu a telefonickej komunikácie NSA sa stali aj Rousseffová a Peňa Nieto.

Pokiaľ ide o terajšieho mexického prezidenta, bol údajne špehovaný ešte pred zvolením za hlavu štátu – ako prezidentský kandidát. Dokumenty údajne naznačujú, že agenti získali prístup k obsahu jeho komunikácie.

Príslušný dokument naopak neobsahuje konkrétne zachytenú komunikáciu brazílskej prezidentky. „Ale z rôznych dôvodov je jasné, že jej komunikácia bola monitorovaná a to aj s pomocou programu DNI Presenter, čo je program, ktorý NSA používa na otváranie a čítanie e-mailov a internetových diskusií,“ povedal Greenwald AP.

Brazílsky minister spravodlivosti Eduardo Cardozo pre denník O Globo uviedol, že „ak sa skutočnosti z reportáže potvrdia, budú považované za veľmi závažné a predstavovali by jasné porušenie brazílskej suverenity“. „Toto sa úplne vymyká požadovanej miere dôvery, ktorú možno očakávať od strategického partnerstva, ako je to medzi USA a Brazíliou,“ dodal Cardozo.

Latinskoamerickí lídri pravdepodobne neboli jedinými štátnikmi, o ktorých komunikáciu sa NSA zaujímala. Britský denník The Guardian v júni s odvolaním na dokumenty od Snowdena napísal, že NSA počas summitu G20 v roku 2009 v Londýne zamerala svoju aktivitu na vtedajšieho ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva.

Nemecký spravodajský časopis Der Spiegel obdobne informoval o prieniku NSA do newyorského sídla OSN v lete 2012 či o špehovaní Európskej únie. V aktuálnom čísle potom Der Spigel píše, že terčom sledovania NSA sa stali napríklad francúzske zastupiteľské úrady v New Yorku a Washingtone.

Snowden, ktorý tajný americký program sledovania internetovej a telefonickej komunikácie miliónov ľudí v globálnom meradle prezradil, získal dočasný azyl v Rusku. V USA ho federálny súd obvinil zo špionáže, za ktorú mu hrozí až 30 rokov väzenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Brazília #NSA #Ruossefová #Peňa Nieto