V Gruzínsku postavili sochu Stalinovi

Dvojmetrovú sochu sovietskeho diktátora Josifa Stalina niekto pokreslil grafitmi ani nie deň po tom, ako ju postavili vo východogruzínskom meste Telavi, uviedli miestne úrady.

02.09.2013 15:51
Stalin Foto:
Ilustračné foto: Josif Stalin.
debata (4)

Na stene za sochou bol nápis Preč so Stalinom! Sochu Stalina postavili v nedeľu bez povolenia miestni obyvatelia, je teda možné ju odstrániť. „Boli sme prekvapení, keď sme sochu uvideli, pretože jej postavenie miestne úrady nepovolili,“ povedal Aka Sachišvili, námestník šéfa telaviskej samosprávy pre agentúru AFP.

Stalin, ktorý sa narodil v gruzínskom meste Gori, je v jeho domovine kontroverznou postavou. V roku 2010 dal prozápadný prezident Michail Saakašvili strhnúť šesťmetrovú sochu sovietskeho tyrana, ktorá stála na centrálnom námestí jeho rodiska od roku 1952. V júli gruzínsky minister kultúry povedal, že sochu postavia v Stalinovom múzeu v Gori, no nevrátia ju na pôvodné miesto na námestie. V októbri sa končí Saakašviliho 10-ročný prezidentský mandát a mnohí Gruzínci pokladajú postavenie sochy Stalina v Telavi za snahu jeho prívržencov o rehabilitáciu Stalina.

Stalin spôsobil počas násilnej kolektivizácie a umiestnením svojich odporcov a nevinných ľudí do pracovných táborov (gulagov) smrť miliónov sovietskych občanov. Jeho prívrženci zasa zdôrazňujú jeho úlohu pri víťazstve Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v roku 1945.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Stalin #socha #Telavi