Satelitné snímky vraj dokazujú vinu sýrskeho režimu na chemickom útoku

Francúzsko disponuje satelitnými snímkami, ktoré vraj dokazujú, že nedávny údajný chemický útok v Sýrii bol vedený z oblastí pod kontrolou sýrskej armády.

02.09.2013 19:43 , aktualizované: 22:33
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Inšpektor OSN na snímke zbiera vzorky, ktoré majú dokázať, či v Sýrii boli použité chemické zbrane.
debata (50)

Tá použila väčšie množstvo plynu než v minulosti, z čoho možno vyvodiť, že sa pokúsila zasiahnutú oblasť znovu dobyť. Vyplýva to z odtajneného dôkazného materiálu, ktorý získala agentúra Reuters od francúzskeho vládneho zdroja.

Sily verné sýrskemu prezidentovi Asadovi podnikli podľa deväťstránkového dokumentu „masívny a koordinovaný chemický útok“, ku ktorému by povstalci nikdy nemali dostatok prostriedkov, aby ho uskutočnili.

„Na rozdiel od predchádzajúcich útokov, pri ktorých bolo použité malé množstvo chemických látok a ktorých cieľom bolo terorizovať obyvateľstvo, potom tento útok bol taktický a zameraný na znovuzískanie území,“ uviedol zdroj podľa Reuters. Útok tak vraj predstavuje významnú hrozbu pre globálnu, a teda aj francúzsku národnú bezpečnosť.

Dokument, ktorý v piatich bodoch dokazuje vinu Asadovmu systému, zahŕňa satelitné snímky ukazujúce, že útok prišiel z územia kontrolovaného vládou v oblasti Damasku a že bol namierený do miest kontrolovaných povstalcami. Asadove sily potom navyše zasiahnutú zónu bombardovali, aby zahladili stopy.

Podľa odhadov francúzskych tajných služieb, opierajúcich sa hlavne o videozáznamy zo zasiahnutých miest, si útok vyžiadal najmenej 281 mŕtvych. To je podstatne menej ako tvrdia USA, podľa ktorých je obeti asi 1430. Podľa americkej správy bolo tiež po útoku v damaských nemocniciach prijatých vyše 3000 ľudí s dýchacími problémami, kŕčmi, kašľom, zrýchlenou činnosťou srdca a s penou v ústach.

V rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro Bašár Asad označil za nelogické, aby sa útoku dopustili jeho vojaci. Prezident zároveň varoval Francúzsko pred tým, aby sa zapojilo do prípadného útoku proti Sýrii. Malo by to podľa neho dopad na francúzske záujmy.

S francúzskym vládnym dokumentom o údajnom chemickom útoku v Sýrii večer oboznámil vedúcich predstaviteľov parlamentu v Paríži premiér Jean-Marc Ayrault. Podľa agentúry AFP majú byť dôkazy potom umiestnené na vládne internetové stránky, aby boli k dispozícii verejnosti.

Francúzska vláda zvolila v porovnaní s Britániou opačný prístup v rozhodovaní o tom, ako na sýrsky chemický incident reagovať. Poslancov síce oboznamuje s dôkazmi o zodpovednosti Asadovho režimu, nenechá ich ale o tom hlasovať. Všetko je v rukách len prezidenta Françoisa Hollanda, ako potvrdil Ayrault.

Britský premiér David Cameron naopak ešte pred zhromaždením údajných dôkazov o použití chemických zbraní dal o britskej reakcii hlasovať a parlament sa rozhodol aktívnejšie angažovanie krajiny v sýrskej otázke odmietnuť.

Na vážkach je aj americký prezident Barack Obama, ktorý pred rokom síce vyhlásil, že použitie chemických zbraní by bolo prekročením najvzdialenejšej medze, po ktorej by USA boli nútené konať. Po šokujúcej strate britského spojenca najprv vyhlásil, že o možnostiach „obmedzenej“ odpovede stále uvažuje a potom si vyžiadal ešte súhlas Kongresu, ktorý sa vyjadrí až za viac ako týždeň. Spolu s viceprezidentom Joeom Bidenom mal v priebehu pondelka a utorok na programe presviedčanie nerozhodnutých členov kongresmanov, v čom mu má vypomôcť aj vplyvný republikánsky senátor John McCain, ktorý podporuje ešte tvrdší zásah proti Sýrii.

Podľa francúzskeho premiéra nemôže chemický útok zostať bez odpovede. "Francúzsko nebude postupovať jednostranne. Prezident pokračuje vo svojom presvedčovacom úsilí, aby bezodkladne dal dohromady koalíciu, " podotkol Ayrault.

"Francúzsko je odhodlané potrestať použitie chemických zbraní (sýrskym) režimom a kohokoľvek od toho odradiť mocnou reakciou, " dodal Ayrault. "Cieľom nie je ani zvrhnúť režim, ani oslobodiť krajinu. V Sýrii je možné len politické riešenie, " povedal tiež francúzsky premiér.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Asad #chemický útok