Verdikt Kongresu o útoku v Sýrii je podľa médií neistý

Neistý osud podľa utorokových analýz americkej tlače očakáva návrh rezolúcie povoľujúci vojenský zásah v Sýrii, ktorý prezident Barack Obama minulý víkend poslal do Kongresu.

03.09.2013 07:08 , aktualizované: 12:31
Jemen, Sýria, nepokoje Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

O dvojstranovom dokumente majú po návrate z prázdnin hlasovať členovia oboch komôr amerického parlamentu. Prvé zasadnutie Kongresu po letnej prestávke sa začne v pondelok 9. septembra.

Podľa amerických komentátorov je len malá šanca, že rezolúcia prejde oboma parlamentnými komorami v rovnakom znení. Kým Snemovňu reprezentantov kontrolujú republikáni, v Senáte majú väčšinu demokrati. Výsledok hlasovania nie je pre Biely dom záväzný, pretože súhlas poslancov k rozhodnutiu o útoku prezident podľa americkej ústavy nepotrebuje. Politická váha prípadného kongresového veta je ale nepochybne značná.

Mimoriadne ťažkou dilemou podľa denníka Washington Post prechádzajú republikáni. Buď sa proti zásahu v Sýrii postavia a spochybnia dôveryhodnosť USA ako dominantnej svetovej sily, alebo ho naopak podporia a zaistia demokratickému prezidentovi dôležité politické body. Kým v Senáte zrejme rezolúcia prejde, v Snemovni reprezentantov sa podľa amerických médií môže dostať do problémov.

Navrhovaný text, ktorý vzišiel z Bieleho domu, však podľa agentúry AFP kritizujú aj samotní demokrati. Rozsah vojenských operácií proti Sýrii, ktorý Obama navrhuje, je údajne príliš široký. Poslanci majú v úmysle pomerne výrazne zasiahnuť do návrhu rezolúcie. Dokument má údajne predovšetkým obsahovať výslovné uistenie, že na horúcej sýrskej pôde nebude bojovať žiadny americký vojak.

Obama je údajne ochotný text rezolúcie upraviť s ohľadom na mienku poslancov. Biely dom chce navyše zásah podporiť niekoľkými pádnymi argumentmi. Ak by sa už vopred deklarovaného útoku USA zriekli, výrazne by to spochybnilo ich medzinárodnú prestíž, najmä v otázke iránskeho jadrového programu. Americká nečinnosť by navyše otvorila voľné pole pre radikálny Hizballáh a iránskych extrémistov ako hlavných spojencov režimu Bašára Asada.

Sýrski susedia, najmä spojenci a partneri USA Izrael, Jordánsko a Turecko, by sa navyše mohli cítiť zradení a vystavení neúmernému riziku bez nádeje na americkú podporu . Nevysloveným argumentom je podľa agentúry Reuters fakt, že povesť prezidenta USA by v celosvetovom meradle utrpela ťažké šrámy.

Podľa amerického ministra zahraničia Johna Kerryho dospel sýrsky vývoj do „mníchovskej situácie“. Šéf americkej diplomacie to v pondelok povedal váhajúcim poslancom Demokratickej strany. Prípadnú nečinnosť USA tak prirovnal k politike ústupkov západných mocností pred Adolfom Hitlerom, ktorej v roku 1938 padlo za obeť československé pohraničie.

Prezident Obama v utorok večer miestneho času odlieta na štátnu návštevu Švédska. Na nej nadväzuje cesta do Petrohradu na summit štátov skupiny G20. Ešte pred odletom do Štokholmu bude v Bielom dome o situácii v Sýrii rokovať s vodcami kľúčových výborov Kongresu. Popoludní (o 20.30 SELČ) sa začne dôležité verejné zasadnutie zahraničného výboru Senátu, kde osemnásť členov bude o potrebe vojenského úderu proti Sýrii presviedčať minister Kerry, minister obrany Chuck Hagel a šéf zboru náčelníkov štábov Martin Dempsey.

Zo Sýrie utiekli už dva milióny obyvateľov

Viac ako dva milióny Sýrčanov už utiekli zo svojej vojnou zmietanej krajiny, vyplýva z najnovších štatistík, ktoré v utorok zverejnila Organizácia Spojených národov.

V porovnaní s obdobím spred roka ide až o desaťnásobný nárast. Okrem dvoch miliónov Sýrčanov, ktorí opustili svoju domovinu, eviduje Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov ďalších 4,25 milióna Sýrčanov ukrývajúcich sa vo vlastnej krajine. Celkovo tak počet sýrskych utečencov dosahuje hrozivé číslo 6,2 milióna. To je až tretina z celkovej viac ako 20-miliónovej populácie.

„Sýria sa stala obrovskou tragédiou tohto storočia,“ uviedol v oficiálnej správe Vysoký komisár pre utečencov OSN António Guterres. Situáciu v krajine pritom označil za „humanitárnu kalamitu“. Jediným pozitívom je podľa neho „ľudskosť susedných krajín, ktoré vítajú a chránia životy takého veľkého množstva utečencov“. Najviac Sýrčanov (716-tisíc) našlo útočisko v Libanone, ďalej v Jordánsku (viac ako pol milióna), Turecku (460-tisíc), Iraku (168-tisíc) a Egypte (110-tisíc).

Merkelová dúfa, že OSN nájde v otázke Sýrie spoločnú reč

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa nevzdáva nádeje, že Bezpečnostná rada OSN nakoniec dospeje k spoločnej reakcii na augustový chemický útok v Sýrii. Merkelová to v utorok vyhlásila v predvolebnej debate v nemeckom parlamente. „Nie je to príliš pravdepodobné, ale musíme využiť aj tú najmenšiu príležitosť,“ uviedla.

Schválenie akékoľvek odvetnej akcie proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada blokuje v Bezpečnostnej rade odpor Ruska a Číny. Merkelová ich postoj znovu otvorene kritizovala ako „vytrvalo vzdorovité“. Nasadenie chemických zbraní v Sýrii je podľa nej príkrym popretím zásad medzinárodného práva, „po ktorom jednoducho nie je možné vrátiť sa k bežnému dennému poriadku“.

Časopis Der Spiegel s odvolaním sa na dôverné informácie šéfa nemeckej rozviedky BND Gerharda Schindlera napísal, že chemický útok bol veľmi pravdepodobne dielom sýrskeho režimu. Podľa BND sýrska armáda použila sarín na útok proti opozícii už skôr, plyn bol ale v náplniach delostreleckých granátov obsiahnutý v nižších koncentráciách. Augustový smrtiaci útok mohol byť dôsledkom nedopatrenia, pri ktorom boli omylom použité náboje s vysoko toxickou zmesou.

V Ríme sa stretnú Priatelia Sýrie

Najvyšší diplomati združenia západných a arabských krajín známeho ako Priatelia Sýrie sa v nedeľu stretnú talianskej metropole Rím. Informuje o tom v pondelok talianska tlačová agentúra ANSA odvolávajúca sa na zdroje z prostredia diplomacie. Podľa jej informácií cez víkend zavítajú do Ríma ministri zahraničných vecí krajín podporujúcich sýrsku opozíciu voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Samotná talianska vláda, ktorá odmieta avizovaný útok na Sýriu bez súhlasu OSN, stretnutie Priateľov Sýrie nepotvrdila.

Priatelia Sýrie zoskupujú USA, Britániu, Francúzsko, Nemecko ako aj Saudskú Arábiu, Turecko, Egypt či Jordánsko. Skupina vznikla ako odpoveď na blokovanie rezolúcií o Sýrii v Bezpečnostnej rade OSN zo strany Ruska a Číny. Ministri zahraničia združených krajín sa v júni na rokovaniach v Katare dohodli, že poskytnú povstalcom snažiacim sa o zvrhnutie sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada vojenskú pomoc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Angela Merkelová #utečenci