Zvyknú si Francúzi na sobáše pre všetkých?

Satirický obrad za mrežami, pobúrenie nad poštovou známkou, dlhý pochod za návrat do starých koľají, politické sľuby o záchrane tradičnej rodiny.

03.09.2013 10:00
Paríž, protest proti sobášom homosexuálov Foto: ,
Francúzi na jar tohto roku vyšli do ulíc hlavného mesta, aby vyjadrili svoj nesúhlas so schváleným zákonom, ktorý umožňuje sobáše homosexuálov, asistovanú reprodukciu týmto párom či adopcie.
debata (11)

Vo Francúzsku neutícha odpor proti zákonu o sobášoch medzi homosexuálmi s možnosťou osvojiť si deti. Nezmieriteľní kritici dúfajú, že sa im podarí odstrániť rovnoprávnosť gejov a lesieb s heterosexuál­nymi pármi.

Kontroverzný humorista a politický aktivista Dieudonné M'bala M'bala sa nedávno predviedol ako svedok na svadbe dvoch ťažkých zločincov. Sobášili sa sériový vrah a zabijak, ktorý svoju obeť rozštvrtil. Druhého svedka mali svetoznámeho teroristu Carlosa (rovnako ako oni dvaja odsúdeného na doživotie). „Je jasné, že sobáš bol zlý žart,“ poznamenal časopis Gala.

Mužov oddal za mrežami starosta, ktorý podotkol, že sa iba pridŕžal zákona. O zneužití právnej normy, ktorá platí od jari tohto roku, netreba pochybovať: „Manželstvá medzi homosexuálmi sú sionistický plán, ktorý sa usiluje rozdeliť ľudí,“ pripomenul denník Libération februárový výrok M'balu, ktorý máva opletačky s protižidovskými vyjadreniami.

Feministka na známke

Do prekáračiek medzi dvoma názorovými tábormi vstúpila aj poštová známka. Je na nej Marianne – francúzsky symbol slobody, rovnosti a bratstva. Novú podobu známky predstavili pri príležitosti štátneho sviatku – výročia dobytia Bastily. Ozvali sa hlasy vyzývajúce na bojkot a okamžité stiahnutie z predaja.

Dôvod? Dvojica autorov dala Marianne podobu Inny Ševčenkovej, ukrajinskej feministky, ktorá vo Francúzsku podporovala manželstvá pre všetkých (tak sa v krajine zaužíval výraz pre zrovnoprávnenie homosexuálov). Davidovi Kawenovi, jednému z tvorcov známky, sa anonymovia dokonca na internete vyhrážali smrťou. Kolega pocítil nenávisť ešte pred ním: „Spoluautorovi Olivierovi Cappovi v júni dva razy poškodili parížsku výstavu fotografií podporujúcich sobáše gejov a lesieb,“ napísali noviny Les Échos.

Útok s červenou farbou

Odporcovia práv homosexuálov dávajú o sebe vedieť napríklad tak, že jedna skupinka sa začiatkom augusta vydala na pochod. Prejdú viacero miest, zastavia sa až na konci mesiaca v Paríži. Každý večer chcú na verejných priestranstvách diskutovať s miestnymi obyvateľmi.

Nezaháľa ani opačná strana, ale radikálna časť si šťastný spôsob nevybrala. Členovia združenia Act Up nedávno nastriekali hanlivé nápisy a ošpliechali červenou farbou budovu jednej nadácie, kde pracuje Ludovine de la Rocherová. Tá pod názvom Manif pour tous (Manifestácie pre všetkých) vedie tábor odporcov sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia. „Naši ľudia vyliali falošnú krv – symbol skutočnej krvi, ktorá tečie v Rusku a ktorú by Manif pour tous a ich podporovatelia chceli znovu vidieť tiecť vo Francúzsku,“ citovali noviny Le Parisien z vyhlásenia Act Up. Ľudia od Rocherovej reagovali tak, že sa chystajú podať žalobu.

Zmienka o Rusku padla kvôli tomu, že Rocherovej sa pozdáva tamojší zákon proti propagácii homosexuality. Dokonca vyhlásila, že politici v Moskve chránia rodinu a manželstvo viac ako Francúzsko.

Čo urobí pravica?

So spomínaným zákonom súhlasí približne 60 percent francúzskych obyvateľov. Právo gejov a lesieb na adopcie podporuje tesná väčšina. Veľká časť pravice, ktorá v parlamente hlasovala proti socialistickému návrhu, sa nazdáva, že zápas sa neskončil ani po uzákonení.

Niektorí z opozičného tábora si síce myslia, že sa treba naučiť žiť s novou právnou normou, ale tvrdé jadro presadzuje opak. Ak pravica uspeje v roku 2017, keď sa uskutočnia prezidentské a parlamentné voľby, chystá sa zrušiť zákon alebo prinajmenšom vyškrtnúť ustanovenia o adopciách. Skalní odporcovia poukazujú na to, že keď súčasná opozícia sa tak silno stavala proti počas parlamentnej rozpravy, tak by bolo vlastnou prehrou nespraviť zmeny v prípade volebného víťazstva o štyri roky.

Predtým sa uskutočnia regionálne voľby (už v marci 2014) a mnohí pravicoví kandidáti plánujú lanáriť voličov na tému nesúhlasu so sobášmi medzi homosexuálmi. Kresťanská demokratka Christine Boutinová chce tento bod zaradiť aj do svojej kampane pred budúcoročnými európskymi voľbami. Nad tým však krútia hlavou samotní pravicoví politici. „Je smiešne premeniť voľby do Európskeho parlamentu na voľby o manželstvách pre všetkých,“ povedal Thierry Mariani pre noviny Le Figaro. „Ľudí netreba považovať za imbecilov,“ pridal sa k jeho názoru Geoffroy Didier.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #sobáše #Paríž