Nemci chcú stíhať tridsať nacistických dozorcov z Osvienčimu

Nedávny precedens ukázal, že odsúdiť je možné aj človeka, ktorému už nie nemožno preukázať priamu účasť na vyvražďovaní.

03.09.2013 13:08
holokaust, koncentračný tábor, Židia, fašizmus,... Foto:
Žltá hviezda, akú museli pred a počas druhej svetovej vojny nosiť Židia na viditeľnom mieste.
debata (7)

Nemecká centrála pre objasňovanie nacistických zločinov odporučila súdne stíhanie 30 z 50 novo vyšetrovaných údajných bývalých dozorcov z koncentračného tábora v Osvienčime. Oznámilo to podľa agentúry AP ministerstvo spravodlivosti spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko.

Spolkoví žalobcovia z centrály so sídlom v Ludwigsburgu uzavreli predbežné vyšetrovanie približne 50 dozorcov z Osvienčimu. Nemajú však právomoc priamo vznášať obvinenia, a preto prípady odovzdali kolegom z krajinského štátneho zastupiteľstva.

Nemecké úrady začali vyšetrovať približne 50 dozorcov, ktorým je približne okolo 90 rokov, po odsúdení dozorcu zo Sobiboru Johna Demjanjuka. Jeho prípad totiž ukázal, že odsúdiť je možné aj človeka, ktorému už nie nemožno preukázať priamu účasť na vyvražďovaní.

Podľa novej právnej argumentácie by mal byť odsúdený prakticky ktokoľvek, kto slúžil v táboroch smrti, a to z napomáhania k vražde. Demjanjuk bol v roku 2011 neprávoplatne odsúdený na päť rokov väzenia za napomáhanie k vražde v zhruba 28.000 prípadoch. Krajinský súd v Mníchove ho vtedy označil za „súčasť vyhladzovacie mašinéria“.

Demjanjuk vlani 17. marca zomrel vo veku 91 rokov v opatrovateľskom ústave neďaleko nemeckého Rosenheime. Vzhľadom k zlému zdravotnému stavu totiž smel zdržiavať na slobode až do vynesenia rozsudku v odvolacom konaní, ktorého sa však už nedočkal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #holokaust #Osvienčim #dozorca