Rusko podporí vojenský útok na Sýriu, chce však jasné dôkazy

V prípade presvedčivých dôkazov o použití chemických zbraní sýrskou armádou Putin podľa vlastných slov "nevylučuje", že Moskva by mohla podporiť vojenskú intervenciu proti Damasku.

04.09.2013 11:18 , aktualizované: 13:05
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (37)

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu opätovne vyzval krajiny Západu, aby dôkazy o údajnom chemickom útoku v Sýrii predložili Bezpečnostnej rade OSN. Vyjadril sa tak v rozhovore pre štátnu televíznu stanicu Prvý kanál, ktorý odvysielali deň pred začiatok summitu skupiny G20 v Petrohrade.

V prípade presvedčivých dôkazov o použití chemických zbraní sýrskou armádou Putin podľa vlastných slov „nevylučuje“, že Moskva by mohla podporiť vojenskú intervenciu proti Damasku presadzovanú Spojenými štátmi. Nadviazal tak na pondelňajšie vyhlásenie ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, podľa ktorého Rusov doterajšie informácie poskytnuté USA, Britániou a Francúzskom „vôbec nepresvedčili“.

Samotný Putin ešte cez víkend označil tvrdenia o chemickom útoku zo strany sýrskeho vládneho režimu za „čistý nezmysel“. Podľa najnovšieho vyjadrenia však bude Rusko v prípade dokázania „pripravené konať tým najrozhodnejším a najvážnejším spôsobom“. Prezident zároveň upozornil, že „len Bezpečnostná rada OSN môže odsúhlasiť použitie sily proti druhému štátu“, zatiaľ čo akékoľvek iné postupy sú „neprijateľné a nie je ich možné hodnotiť inak ako agresiu“.

Rusko je jedným z piatich stálych členov rady s právom veta, ktoré využilo pri hlasovaní o predošlých návrhoch rezolúcií namierených proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Putin v stredajšom rozhovore taktiež potvrdil, že Rusko začalo sporné dodávky systémov protivzdušnej obrany do Sýrie, ktoré sú však podľa neho momentálne pozastavené.

Paríž hovorí o preskupení síl

Trestný zásah proti Sýrii, ktorý by bol odvetou za údajný chemický útok, by „vyvážil“ pomer síl na bojiskách, kde teraz nadobúda prevahu armáda prezidenta Bašára Asada. V rozhovore pre francúzsku televíziu to v stredu vyhlásila hovorkyňa francúzskej vlády Najat Vallaudová – Belkacemová.

Na augustový útok chemickou muníciou, z ktorého Paríž obviňuje Asada, je podľa hovorkyne svetové spoločenstvo povinné reagovať .

Francúzsky parlament má v stredu debatovať o prípadnej účasti krajiny na vojenskom údere proti Damasku. Hlasovanie poslancov sa nepredpokladá, aj keď mnoho francúzskych opozičných politikov k nemu vyzýva. Ústava Francúzska dáva prezidentovi právo rozhodnúť o vojenskej akcii bez parlamentného súhlasu, ak operácia netrvá dlhšie ako štyri mesiace.

Paríž dáva opakovane najavo, že bez Spojených štátov na Asada neudrie. Podľa prezidenta Françoisa Hollanda by mala byť vytvorená „široká medzinárodná koalícia“ podporujúca vojenský zásah, ktorej členom by okrem USA mala byť aj Európa a arabské štáty. Ak americký Kongres vojenský úder hlasovaním odmietne, „zhostí sa Francúzsko svojej zodpovednosti a podporí sýrsku demokratickú opozíciu spôsobom, ktorý zaručí náležitú reakciu (na útoky režimu),“ uviedol v utorok Hollande.

Francúzsky prezident sa vo štvrtok a v piatok zúčastní petrohradského summitu skupiny najväčších krajín G20 , kde bude rokovať s prezidentom Barackom Obamom. Ich debate by podľa francúzskych médií mal dominovať práve sýrsky konflikt.

Medzi americkými politikmi nie je podľa miestnych médií zrejme jasno, či by medzi cieľmi vojenského úderu malo byť aj zvrhnutie Asadovho režimu. Minister zahraničia John Kerry počas utorkovej debaty v zahraničnom výbore Senátu vyhlásil, že cieľom zvažovanej akcie je „obmedziť Asadove vojenské kapacity“. Podľa vplyvného republikánskeho senátora Johna McCaina by mala byť cieľom akcie „zmena na bojisku v prospech povstalcov a postupný rozklad Asadových síl“. Obmedziť sa na „náhodné potrestanie“ režimu by podľa McCaina bolo chybou.

Erdogan: Turecko sa pridá k akejkoľvek koalícii proti Sýrii

Turecký premiér Tayyip Erdogan v stredu zopakoval, že jeho krajina sa pridá ku každej medzinárodnej koalícii proti Sýrii, nepovedal však, či to zahŕňa aj vojenskú akciu. „Povedali sme, že sme pripravení podieľať sa na akejkoľvek koalícii a chápeme to ako koalíciu dobrovoľníkov,“ povedal Erdogan bez bližšieho spresnenia krátko predtým, ako odišiel na stretnutie skupiny krajín G20 v Petrohrade.

Turecko tvrdí, že údajný chemický útok v Sýrii bol zločinom proti ľudskosti a nesmie zostať nepotrestaný. „Je to zjavné porušenie medzinárodných zákonov,“ povedal v auguste minister zahraničia Ahmet Davutoglu podľa tureckých médií. Davutoglu tiež dodal, že Turecko sa pripojí k medzinárodnej koalícii proti Sýrii aj v prípade, ak Bezpečnostná rada OSN nedosiahne v tejto otázke zhodu.

Turecko, druhá najväčšia vojenská sila v NATO, má so Sýriou 910-kilometrovú spoločnú hranicu, cez ktorú stále prúdia sýrski utečenci snažiaci sa vyhnúť konfliktu v krajine. Podľa posledných informácií sa na tureckom území nachádza už pol milióna utečencov a armádnych dezertérov zo Sýrie.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #hlasovanie o útoku na Sýriu #Vladimir Putin #sýrska kríza