Čo čaká USA v prípade 'rýchleho a zdrvujúceho' útoku?

Američania vraj neplánujú vstúpiť na sýrsku pôdu. Potvrdil to napokon aj prezident USA Barack Obama, keď presviedčal kongresmanov o oprávnenosti žiadosti týkajúcej sa "potrestania" Damasku za údajné použitie chemickej zbrane z 21. augusta. Washington ubezpečuje, že útok bude zo vzduchu a z dostatočne bezpečnej vzdialenosti.

05.09.2013 08:40
Rusko, Sýria, S-300, zbrane Foto: ,
Raketový systém S-300
debata (71)

Vojenskí odborníci však upozorňujú, že prvotný úder, nech už je akokoľvek „rýchly a zdrvujúci“, nemusí zabrániť napríklad odpáleniu sýrskych balistických rakiet tvoriacich hustú sieť. Damask buduje protivzdušnú obranu už desiatky rokov. Vychádzal pri tom z poznatkov získaných počas troch vojnových konfliktov. Vrátane príprav na prekvapujúci raketový útok z ponoriek nepriateľa, ako aj na bleskový letecký úder na veliteľské strediská a kľúčovú vojenskú infraštruktúru.

„Bolo by naivné myslieť si, že Sýria by so svojou protivzdušnou obranou nedokázala nič urobiť. Operácia by bola oveľa zložitejšia, ako to bolo roku 2003 v Iraku či pred dvoma rokmi v Líbyi,“ cituje portál iDnes leteckého odborníka Jiřího Ondráška.

Damask sa pred možným útokom spolieha predovšetkým na rozsiahly arzenál ruských balistických striel, ktoré tvoria rakety FROG-7, 9K72 Elbrus (Scud-B) a 9K79 Točka (SS-21 Scarab), dodané ešte pred vojnou. Vzdušná obrana Sýrie má však k dispozícii aj severokórejské strely Hwasong (Scud-C a Scud-D) s doletom viac ako 700 kilometrov. Odpaľovacie rampy sú v podzemných tuneloch chrániacich zbrane pred vzdušným útokom.

Najväčším nebezpečenstvom pre útočiace lietadlá sú však najmodernejšie ruské protilietadlové systémy S-300. Existujú síce špekulácie, že Moskva ich Damasku ešte nedodala, v prípade útoku spojencov ich však môže operatívne dodať aj s ruskou obsluhou. Už dnes má Sýria k dispozícii samohybné systémy Buk stredného doletu, ktoré dokážu zasiahnuť letiaci cieľ až vo vzdialenosti 35 kilometrov. Damask by mal mať až dvesto takýchto systémov. O ich kvalite sa paradoxne mohli presvedčiť aj ruskí piloti počas konfliktu s Gruzínskom roku 2008.

USA sa netaja, že chcú sýrskym vzbúrencom pomôcť paralyzovaním letectva prezidenta Bašara Asada. Stále totiž platí, že kto kontroluje vzdušný priestor, ten má veľkú nádej na konečné víťazstvo. Ako sa však zhodujú viacerí odborníci, aj keď vzhľadom na počty strojov a pripravenosť ich posádok majú vrch západní spojenci, a teda by to nemusel byť problém, stráženie neba nad Sýriou by ich mohlo vyjsť veľmi draho.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #obrana #Rakety