Vatikán odvolal poľského nuncia pre obvinenie z pedofílie

Vatikán odvolal pápežského nuncia z Dominikánskej republiky Józefa Wesolowského po tom, čo ho miestne médiá obvinili z pedofílie. Oznámil to vatikánsky hovorca.

05.09.2013 10:58
Kríž, viera, kresťanstvo Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Dominikánsky generálny prokurátor Francisco Domínguez Brito uviedol, že vymenoval osobitného žalobcu, ktorý bude činy bývalého veľvyslanca vyšetrovať. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi povedal, že Wesolowski bol odvolaný „v posledných týždňoch“. „Bol uvoľnený zo svojich povinností a bolo začaté jeho vyšetrovanie,“ uviedol.

Dominikánsky kňaz Agripino Nunez Collado miestnym novinárom povedal, že Vatikán začal konať ihneď, ako bol pápež informovaný o obvineniach voči Wesolowskému. Podľa neho čelí poľský kňaz prípadnému trestu vo Vatikáne, ale vzhľadom na svoje diplomatické postavenie by mohol byť imúnny voči vyšetrovaniu v Dominikánskej republike.

Pápež František, ktorý pochádza z Argentíny, krátko po svojom zvolení v marci oznámil, že chce, aby sa katolícka cirkev vysporiadala s prípadmi zneužívania detí kňazmi a aby boli vinníci potrestaní. Generálny prokurátor tohto ostrovného štátu v karibskej oblasti povedal, že osobitné vyšetrovanie vezme vzhľadom na diplomatický status Wesolowského do úvahy národné aj medzinárodné právo.

Prokurátorka okresu Santo Domingo Yeni Berenice Reynosová povedala, že vyšetrovanie vyvolali relácie, ktoré o celej veci vysielali v pondelok dve miestne televízne stanice. Zatiaľ sa nevie, kde sa šesťdesiatpäťročný Wesolowski nachádza. Podľa miestnych médií odišiel z Dominikánskej republiky začiatkom augusta.

Dominikánske úrady tiež vyšetrujú ďalšieho poľského kňaza a Weselowského priateľa Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z horskej farnosti v Juncalitu kvôli tomu, že ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov. Údajne tiež bral miništrantov do domu Wesolowského. Gil bol v čase odvolania na dovolenke v Poľsku.

Wesolowski je vatikánskym diplomatom od roku 1980. V Domini­kánskej republike bol od roku 2008 a pred tým bol pápežským nunciom v Kazachstane, Tadžikistane, Kirgizsku, Uzbekistane a Bolívii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #pedofil #kňaz