Dolapili organizátora vraždy slovenských horolezcov

Predpokladaného organizátora vraždy skupiny zahraničných horolezcov, vrátane dvoch slovenských, ku ktorému došlo v júni na úpätí hory Nanga Parbat, zatkli v oblasti Gilgit-Baltistán na severe Pakistanu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na pakistanské médiá.

05.09.2013 14:01
Nanga Parbat Foto: ,
Hora Nanga Parbat sa stala pre slovenských horolezcov osudná.
debata

Zadržaný Karíbulláh, známy aj pod prezývkou Hasan, velil predtým v meste Čilas v oblasti Gilgit-Baltistán skupine ozbrojencov hlásiacich sa k islamistickej skupine Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), ktorá je v tejto krajine zakázaná.

Spolu s ním bol zatknutý aj jeho predpokladaný spolupáchateľ Mohammad Nabí.

Polícia informovala, že obaja muži mohli spáchať okrem spomínanej vraždy aj ďalšie zločiny, vrátane teroristických útokov a útokov na policajtov a vojakov.

K útoku na horolezcov došlo v noci z 22. na 23. júna, keď militanti prezlečení za policajtov prepadli základný tábor na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. O život prišlo desať zahraničných horolezcov a ich miestny sprievodca.

Medzi obeťami boli aj slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Ďalší zabití pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a jeden člen expedície mal americko-čínske občianstvo.

K útoku sa najskôr prihlásila sunnitská islamistická skupina Džundulláh, potom zodpovednosť prevzala spomínaná TTP. Obe skupiny sú však navzájom prepojené, pripomína RIA Novosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Pakistan #horolezci #Nanga Parbat