Hollandova fotografia pobavila internet, agentúry ju však zakázali

Dve svetové tlačové agentúry sa ocitli v ohnisku sporu ohľadom autocenzúry, keď stiahli nelichotivú fotografiu francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda.

05.09.2013 15:35
debata (26)

Fotografia sa medzitým stala veľkým internetovým hitom a agentúry Agence France – Presse (AFP) a Reuters sa dostali pod paľbu kritiky a posmechu za svoje rozhodnutie fotografiu stiahnuť, tvrdí to britský denník Guardian.

Portál Rue89 počastoval francúzskeho prezidenta... Foto: Reuters, POOL
Hollande Portál Rue89 počastoval francúzskeho prezidenta Françoisa Hollandea na fotografii prívlástkom "prostoduchý".

Fotografia vznikla v čase, keď Hollande navštívil školu v Denain v severnom Francúzsku a diskutoval o nedávnych reformách, ktoré zmenili vyučovacie hodiny. Stretnutie sa konalo v čase, keď pre väčšinu francúzskych školákov začal nový školský rok. Hollande na snímke sedí pred zelenou školskou tabuľou a na tvári má široký úsmev a „prihlúply“ výraz.

Hollande, ktorý sa počas prezidentskej kampane prezentoval ako „pán obyčajný“, mával povesť jedného z najduchaplnejších a najvtipnejších politikov. Svoju humornú stránku ale potlačil po tom, čo bol zvolený – zo strachu, že mu ľudia nebudú prikladať dostatočnú váhu. AFP fotografiu poskytla na svojich internetových stránkach na použitie pre noviny a ďalšie médiá. Následne však oznámila, že sa ju redakcia rozhodla stiahnuť. „Prosím, odstráňte ju zo svojich systémov. Ospravedlňujeme sa za spôsobené problémy a ďakujeme za vašu spoluprácu,“ napísala.

Reuters poslal svojim klientom upozornenie „nepoužívať snímku“. Fotografie však v tom čase už kolovali po Twitteri a Facebooku, kde sa tiež objavila kritika oboch agentúr a obvinenia, že ustúpili nátlaku.

Prezidentský palác nebol proti

AFP trvá na tom, že Elyzejský palác na ňu nijako nenaliehal, aby fotografiu, ktorú urobil fotograf agentúry Denis Charlet, stiahla. „Úrady nás nikdy nežiadajú, aby sme niečo také urobili,“ ozrejmil novinárom Philippe Massonnet, šéf informačného odboru AFP. „Rozhodli sme sa tento snímok odstrániť, pretože sme spätne usúdili, že neprináša nič do série fotografií z hľadiska informácií,“ dodal. „Na rozdiel od niektorých médií, keď urobíme chybu, opravíme ju. Upravujeme svoje texty a sťahujeme fotografie.“

Na sociálnej sieti Facebook jeden z komentujúcich napísal: „Ale prečo? Vyzerá predsa roztomilo.“ Ďalší diskutujúci mu reagoval: „Keď chceš vtiahnuť zdráhajúcu sa krajinu do nebezpečnej a veľmi krvavej vojny, nechceš vyzerať roztomilo!“ Oveľa menej zhovievavé sú k Hollandovej fotografii niektoré médiá. Podľa časopisu Le Point na ňom francúzsky prezident vyzerá ako klaun, zatiaľ čo spravodajský server Rue89 ho počastoval prívlástkom „prostoduchý“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #fotografia #AFP #Reuters #Francois Hollande