V Nemecku zomrel posledný svedok Hitlerovho konca v bunkri

Zomrel posledný svedok neslávneho konca vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera v berlínskom bunkri. Člen najužšieho kruhu služobníkov ríšskeho kancelára Rochus Misch skonal vo štvrtok vo veku 96 rokov po krátkej chorobe. S odvolaním sa na Burkharda Nachtigalla, ktorý Mischovi pomáhal spísať pamäti, o tom v piatok informovala agentúra AP.

06.09.2013 15:13
debata (2)
Na snímke z 10. marca 2005 ukazuje Hitlerov... Foto: SITA/AP, Herbert Knosowski
Misch, Hitler, Nemcko, nacizmus Na snímke z 10. marca 2005 ukazuje Hitlerov osobný strážca Rochus Misch na fotografiu vodcu, ktorú zhotovil v jeho dome v juhonemeckom meste Berchtesgarden začiatkom roku 1940.

Misch až do konca života nedal na Hitlera, o ktorom nehovoril inak než ako o „šéfovi“, dopustiť. Dôrazne odmietal pripustiť, že by jeho vodca mal niečo spoločné s holokaustom. „Neviem si Hitlera ako vraha predstaviť. To jednoducho nie je možné. Bol taký priateľský, tak milý,“ citoval v piatok jeho slová denník Die Welt.

Ako príslušník jednotiek SS sa Misch podľa denníka zúčastnil v roku 1938 anexie Rakúska a o rok neskôr obsadenia Sudet. Potom bojoval tiež v Poľsku a bol ťažko zranený. Keď sa uzdravil, vybrali ho v roku 1940 ako osobného ochrancu a univerzálneho pomocníka Hitlera. Robil všetko, od zdvíhania telefónov až po vítanie hodnostárov.

Päť rokov Misch sprevádzal vodcu všade a strávil s ním aj jeho posledné hodiny v berlínskom bunkri. Bol aj posledným žijúcim človekom, ktorý vodcu a jeho ženu Evu Braunovú videl potom, čo spáchali samovraždu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna #bunker #nacizmus #Misch #Adolf Hitler