Za americký zásah v Sýrii sa postavili len dve z 28 krajín EÚ

Ani americký minister zahraničia John Kerry v sobotu nepresvedčil šéfov diplomacií krajín Európskej únie o nutnosti vojenského zásahu v Sýrii. Únijní šéfovia diplomacie naopak naliehali na Spojené štáty, aby prípadný útok proti Sýrii odložili, kým inšpektori OSN nevydajú svoju správu o údajnom používaní chemických zbraní pri Damasku.

07.09.2013 14:08 , aktualizované: 18:01
Kerry Syria Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry.
debata (86)

USA podozrievajú z použitia chemických zbraní režim sýrskeho prezidenta Bašara Asada a chcú ho potrestať vojenským úderom. Američania ale nemajú k akcii ani súhlas Bezpečnostnej rady OSN, ktorú blokuje čínsky a ruský nesúhlas, ani nedokázali dať dohromady širšiu koalíciu. Nie je ani jasné, či intervenciu schvália obe komory amerického Kongresu; v Snemovni reprezentantov zatiaľ názor Bieleho domu podporuje výrazná menšina.

Prezident Barack Obama v sobotnom rozhlasovom vystúpení vyzval zákonodarcov, aby nestrkali hlavu do piesku a podporili ozbrojený zásah proti sýrskemu režimu. „Nemôžeme zostať slepí voči záberom zo Sýrie ( … ) Preto žiadam členov Kongresu z oboch strán, aby sa zjednotili a konali, aby sme sa zasadili o taký svet, v akom chceme žiť, svet, ktorý chceme zanechať pre naše deti a budúce generácie,“ povedal Obama.

Varoval, že inak teroristické skupiny a totalitné režimy usúdia, že majú voľné ruky. Už v piatok na summite G20 v Petrohrade potom hovoril o časovo i rozsahom obmedzenej vojenskej akcii, ktorá by však oslabila schopnosť Asadovho režimu používať chemické zbrane.

Na stretnutí šéfov diplomacií 28 únijných krajín vo Vilniuse americké stanovisko podporilo podľa agentúry AFP len Francúzsko, ktoré tak ale robí už od začiatku krízy, a tiež Dánsko, vlasť politického šéfa NATO Andersa Fogha Rasmussena. V záverečnom vyhlásení vyzvala únia aspoň k jasnej a ráznej odpovedi prostredníctvom OS­N.

Kerry ale v odpovedi na únijné naliehanie odložiť vojenský zásah do zverejnenia správy inšpektorov OSN o údajnom chemickom útoku dal najavo, že USA neprijali žiadne rozhodnutie o tom, že budú na výsledky čakať.

Pre čakanie na správu OSN sa vyjadril aj francúzsky prezident François Hollande, ktorý ako jediný zástupca Západu s dostatočne veľkými vojenskými prostriedkami plne podporuje USA.

Rusko má v Stredozemnom mori svoje bojové lode.... Foto: SITA/AP
Turecko, Sýria, lode, rusko, vojna, konflikt Rusko má v Stredozemnom mori svoje bojové lode. Tie zachytili na snímke z 5. septembra 2013 v tureckom prielive Bospor v Istanbule.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v piatok vo Vilniuse varoval pred sklamaním, ktoré môžu výsledky priniesť. Inšpektori podľa neho odpovedia len na otázku, či išlo o chemický útok, čo už vraj nespochybňuje ani sýrsky režim a jeho spojenci na čele s Ruskom. Inšpektori podľa Fabiusa ale neukážu na vinníka.

Americký Kongres by o intervencii mohol hlasovať už na budúci týždeň. Správa OSN ale môže prísť až neskôr v priebehu mesiaca.

V samotnej Sýrii v sobotu vládne jednotky ostreľovali juh Damasku, kde sa povstalci snažia udržať prístupové cesty do metropoly. Ťažké boje pokračovali aj pri historickej kresťanskej obce Malúla, kam prenikli bojovníci napojení na teroristickú sieť al-Kajda.

Francúzi nechcú zásah proti Sýrii

Viac ako dve tretiny Francúzov odmietajú ozbrojený útok na Sýriu. Vyplýva to z augustového prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v sobotu zverejnil francúzsky denník Le Figaro. Prieskum na vzorke takmer tisíc ľudí odhalil, že 68 percent respondentov nechce zásah francúzskych síl v blízkovýchodnej krajine a 64 percent odmieta vojenský útok ako taký. Ide o takmer desaťpercentný nárast v porovnaní s prieskumom, ktorého výsledky zverejnili koncom augusta. Vtedy bolo proti akejkoľvek akcii iba 45 percent Francúzov.

Francúzsko je pritom jedinou veľkou krajinou, ktorá podporuje zámer USA zasiahnuť voči režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada obviňovaného Američanmi z použitia chemických zbraní pred dvoma týždňami pri Damasku.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Sýria #Ashtonová #OSN #Litva #Vilnius #Francois Hollande