Pravica vyhrala austrálske voľby, labouristi doplatili na rozkol

Austrálska pravicová koalícia sa podľa očakávania stala jasným víťazom parlamentných volieb, v ktorých voliči rozhodovali o obsadení oboch komôr miestneho parlamentu. Po sčítaní 83 percent hlasov má pravica istých 88 mandátov vo stopäťdesiatčlennej dolnej snemovni, zatiaľ čo labouristi 56 kresiel.

07.09.2013 16:09
debata

Šéf víťaznej konzervatívnej koalície Tony Abbot prisľúbil zostaviť „kompetentnú vládu hodnú dôvery“. Dosluhujúci premiér Kevin Rudd uznal porážku a oznámil, že odstupuje z čela labouristov. „Viem, že srdciam labouristov je dnes ťažko. Ako premiér a parlamentný vodca našej strany akceptujem svoju zodpovednosť. Dal som do toho (volebného zápasu) všetko, ale nestačilo to, aby sme vyhrali,“ povedal Rudd svojim prívržencom a ohlásil svoju rezignáciu z čela strany . „Austrálsky ľud si zaslúži nový začiatok,“ dodal.

Televízia ABC na základe prieskumu z volebných miestností odhadla, že pravica by mala získať 90 kresiel, labouristi 58 a zvyšné dva mandáty by mali obsadiť nezávislí poslanci.

„Keby išlo o zápas v rugby, pravica by už v prvom polčase viedla 35:5,“ napísal spravodajský server OneNews. Podľa televízie ABC by mohla byť porážka ľavice najťažšia od volieb v roku 1930.

Labouristi vládli Austrálii šesť rokov, posledné tri roky však menšinovo s podporou zelených a nezávislých poslancov. Ich prestíž ťažko poškodil mocenský spor medzi doterajším predsedom vlády Kevinom Ruddom a expremiérkou Juliou Gillardovú. Práve Gillardová zosadila Rudda z čela labouristickej strany krátko pred voľbami v roku 2010 a stala sa v Austrálii prvou ženou v premiérskom kresle. Rudd sa potom pred voľbami do čela strany vrátil.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #pravica #Austrália #labouristi