Taliban prepustil unesenú afganskú poslankyňu

Islamistické hnutie Taliban oznámilo, že v sobotu prepustilo afganskú poslankyňu unesenú na začiatku augusta. Zákonodarkyňu islamisti vymenili za väzenkyne, ktoré afganské úrady zadržiavali pre podozrenie zo spolupráce s povstalcami.

07.09.2013 19:00
debata (1)

Poslankyňu Faríbu Ahmadíovú Kakárovú uniesli 10. augusta aj s jej troma dcérami v provincii Ghazní na východe krajiny, na kontrolnom stanovišti na hlavnej ceste spájajúcej Kábul s Kandahárom, druhým najväčším mestom krajiny. Išlo o vôbec prvý prípad, keď ozbrojenci zajali poslankyňu. Deti poslankyne neskôr oslobodili sily NATO a vládni vojaci. Političku ale držali ozbrojenci oddelene na neznámom mieste.

Taliban vo vyhlásení uviedol, že poslankyňu odovzdal jej príbuzným výmenou za štyri iné väznené ženy a ich deti. Afganské úrady túto informáciu doteraz nepotvrdili.

Únosy, samovražedné atentáty a výbuchy nastražených náloží patria do arzenálu Talibanu, ktorý od zvrhnutia svojho režimu v roku 2001 bojuje proti afganskej vláde a medzinárodnej koalícii vedenej USA. K terčom Talibanu patria aj ženy vo vysokých funkciách. Napríklad v júli bola počas cesty do práce zastrelená v provincii Hílmand vysoko postavená policajtka. Minulý mesiac ozbrojenci zaútočili na afganskú senátorku. Rúh Gúlová aj jej manžel útok v Ghazní prežili, ich dcéra ale prišla o život.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #únos #útoky