ČSSD: Nezamestnaní pomôžu rodinám

Dlhodobo nezamestnaní majú pomôcť českým rodinám. To je nápad sociálnych demokratov, s ktorým prichádzajú pred voľbami.

08.09.2013 11:00
záhrada, kosenie, tráva, kosa, vyžínač Foto:
Pomoc pre rodiny by mohla existovať aj vo forme práce ako pokosenie trávnika.
debata (5)

„Je to zamerané na ľudí s nízkym alebo so žiadnym vzdelaním, ktorých je náročné umiestniť na trhu práce,“ citoval denník Mladá fronta Dnes Romana Sklenáka, tieňového ministra práce a sociálnych vecí ČSSD. Podľa novín, ktoré o návrhu informovali ako prvé, by takáto pomoc pre rodiny mohla byť aj vo forme práce, ako je žehlenie bielizne, pokosenie trávnika, vymaľovanie bytu či stráženie detí.

Dlhodobo nezamestnaných by si ľudia mohli takpovediac prenajať. „Zaregistrovaní by boli v agentúre, ktorá na to slúži a ponúkali by určité práce alebo činnosti,“ vysvetlil pre Mf Dnes Sklenák. „Ten, kto by chcel ich služby využiť, by si kúpil dve poukážky napríklad v hodnote dvesto korún. Alebo by si ich kúpil sám, alebo by to urobil zamestnávateľ. Dával by ich potom svojim zamestnancom v podobe benefitov. Podobne ako stravné lístky,“ tvrdí Sklenák.

Podľa politika ČSSD podobný projekt funguje v Belgicku. „Vlani sa tam doň zapojilo 17 percent domácností a každá rodina si kúpila 127 poukážok, z ktorých jedna je na jednu hodinu práce,“ povedal Sklenák pre Mf Dnes.

Ak by návrh prešiel do praxe, mal by byť financovaný z časti peňazí, ktoré sa teraz využívajú na aktívnu politiku zamestnanosti a z eurofondov.

Jedným z dôvodov, pre ktoré by mohol projekt skrachovať, je však predpokladaná nechuť ľudí pustiť do domu niekoho cudzieho. „Samozrejme, že tieto obavy budú. Domnievam sa však, že pri niektorých prácach, ako je údržba trávnika, to ľudia môžu vyskúšať a ukáže sa, ako to funguje. Väčšia ostražitosť asi bude pri strážení detí. Skúsenosti zo zahraničia sú však také, že na obavy nie je dôvod,“ vyhlásil Sklenák.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSD #nezamestnaní #výpomoc #stráženie detí